Molukse markering onthuld in Kamp Westerbork

De markering – Foto: Still NOS-video

Op het terrein van Kamp Westerbork is zaterdagmiddag een markering onthuld die herinnert aan de 20-jarige bewoning van dit kamp door Zuid-Molukkers.

De markering bestaat uit authentieke barakdelen die teruggeplaatst zijn op de originele plek. De zogenaamde Schattenbergmarkering is tot stand gekomen in overleg met de Molukse gemeenschap en financieel mogelijk gemaakt door Stichting Het Gebaar. Het is deze week precies zestig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland arriveerden.



In 1951 maakten Molukkers de overtocht naar Nederland met de schepen Kota Inten, de Atlantis, de Fairsee, de Roma en de Asturias. Tijdens die overtocht werden ze ontslagen uit Nederlandse krijgsdienst. De Molukkers werden aanvankelijk gezien als tijdelijke migranten, die weer teruggestuurd zouden worden. De beloofde terugkeer naar hun vaderland bleek echter een illusie. Uiteindelijk werd de Molukse bewoningsgeschiedenis de langste van het kamp. De laatste Molukse gezinnen vertrokken in 1971.

- advertentie -

Naar aanleiding van de onthulling van de markering is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de komende tijd de tentoonstelling Molukkers in kamp Westerbork te zien. Ook is er recent een boek verschenen over de 20-jarige bewoning van kamp Westerbork door Zuid-Molukkers.

De NOS over de onthulling van de markering:

Toren van PisaNet voordat de stad overstroomd wordt met…
Max van der Stoel in 1974 - Foto: CC…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: