Niels Bohr (1885-1962) – Bedenker atoomtheorie van Bohr

Google staat zondag met een speciaal logo stil bij de 127e geboortedag van de Deense natuurkundige en scheikundige Niels Bohr (1885-1962).

Google Doodle voor Niels Bohr

Google Doodle voor Niels Bohr

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 127e geboortedag van Niels Bohr is het traditionele logo zondag vervangen door een afbeelding van het atoommodel waarvoor de Deen in 1913 de grondslag legde.

Atoomtheorie van Boh

Niels Bohr werd op 7 oktober 1885 geboren in Kopenhagen. Zijn vader was een vooraanstaand fysioloog en liefhebber van de natuurwetenschappen. Het was dan ook niet erg verwonderlijk dat diens zoon ook voor de natuurkunde koos. De Deen promoveerde in 1911 en deed daarna enkele maanden post-doctoraal onderzoek in Engeland, onder meer bij de Britse professor Ernest Rutherford.

In 1913 werd hij in een keer wereldberoemd. Hij publiceerde toen namelijk een theorie waarin hij de opbouw van atomen beschreef. Deze atoomtheorie van Bohr kwam twee jaar nadat Rutherford in Manchester de atoomkern had ontdekt. Met name dankzij zijn atoomtheorie wordt de Deen gezien als één van de grondleggers van de atoomfysica. Vanuit de hele wereld kwamen er vanaf 1913 jonge fysici naar Kopenhagen om, in de omgeving van Bohr, zogenaamd quantumtheoretisch onderzoek te doen.

- advertentie -

In 1922 ontving hij de Nobelprijs voor kernonderzoek.

Clara Schumann (1819-1896) - Duitse pianiste en componiste
Google staat donderdag met een speciaal logo stil bij de 193e geboortedag…
Herman Melville
Het is donderdag precies 161 jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Herman…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: