Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28 en 29) – 2017

De koude oorlog, Egyptenaren, middeleeuwen en een winkel in nood
1 minuut leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 30/31 >>>

Selectie week 28 en 29

Eeuwen des onderscheids - Wim Blockmans & Peter HoppenbrouwersEeuwen des onderscheids Bert Bakker – € 49.95

Deze geheel herziene editie van Eeuwen des Onderscheids probeert de essentie van deze grote middeleeuwse transformatieprocessen te vangen en begrijpelijk te maken, aan de hand van kernthema’s zoals aristocratie en heerschappij, het ontstaan van naties en staten, de kruistochten, de gevolgen van de pestepidemieën, en het wereld- en mensbeeld in de middeleeuwen.
Bespreking: Standaardwerk over de Middeleeuwen
Voorpublicatie: De ineenstorting van het Romeinse gezag
Meer informatie / bestellen

Waterlooplein - De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78Waterlooplein. De laatste joodse bewoners… Bas Lubberhuizen – € 19.99

Eind jaren dertig woonden in een huizenrij op het Waterlooplein, waar nu de ingang van het stadhuis is, 26 Joodse gezinnen, 125 mensen in totaal. Wie waren de bewoners van deze huizen? Ze waren arm, konden vaak niet schrijven, hadden geen geld voor foto’s, lieten bijna niks na. Het is belangrijk deze mensen – voor zover mogelijk – uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Zij waren met velen en ook zij hebben geleefd, gestreden, liefgehad en zijn uitgemoord.
Bespreking: De laatste Joden van het Waterlooplein
Meer informatie / bestellen

Koude Oorlog (tijdschrift)Koude Oorlog (tijdschrift) Aspekt – € 9.99

De Koude Oorlog heeft zijn actualiteit herwonnen. Met de oplopende spanningen tussen het Rusland van Poetin en het Westen is een oude tegenstelling weer actueel geworden: de Koude Oorlog. In deze bundel staan we stil bij deze even interessante als recente geschiedenis. De wereld was bipolair en werd gedreven door ideologie. Machtsblokken stonden tegenover elkaar en geopolitiek was dagelijks nieuws. Maar de wereld was ook overzichtelijk, het Westen versus het Oosten. Hoe anders ontwikkelde de actualiteit zich.
Voorpublicatie: Udo Lindenberg, de West-Duitse rocker die…
Meer informatie / bestellen

Bouwkunst en de Nieuwe OrdeBouwkunst en de Nieuwe Orde Vantilt – € 29.95

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in Nederland weinig gebouwd, afgezien van verdedigingswerken. Daardoor wordt deze periode in veel architectuurgeschiedenissen min of meer overgeslagen. Dat betekent echter niet dat er niets gebeurde. De Duitse bezettingsmacht installeerde de Nederlandsche Kultuurkamer, die onder andere de opdracht kreeg om de architectuur op nationaalsocialistische leest te schoeien. Het ging daarbij niet alleen om de ideologische aspecten van het vak maar ook om de praktisch.
Meer informatie / bestellen

Professor Kleinbrein - De EgyptenarenProfessor Kleinbrein – De Egyptenaren Lannoo – € 12.50

Ga met professor Kleinbrein en zijn intelligente konijn naar het rijk van de Egyptenaren en ontdek alles over hun geloof, hun bouwwerken, de veldslagen en het dagelijkse leven:- Waarom was de Nijl zo belangrijk in het leven van alle Egyptenaren?- Weet je waarom rijke Egyptenaren soms een kegeltje van was boven op hun hoofd lieten smelten?- Wist je dat een piramide alleen diende om de farao in te begraven en dat er dus niemand in woonde?- En weet je hoe lang het duurde om zo’n piramide te bouwen?
Bespreking: Feitjes en weetjes over de Egyptenaren
Meer informatie / bestellen

Mijn landhuizenMijn landhuizen – Plinius Athenaeum – € 9.99

Hoe zou het zijn om te wonen als een rijke Romeinse gentleman? En dan bij voorkeur in een grandioos buitenverblijf ergens in Italië, ver van het jachtige Rome, en voorzien van alle denkbare comfort.
De Romeinse senator en redenaar Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) bezat diverse landgoederen. In zijn correspondentie heeft hij het er vaak over. Zo geeft hij in twee beroemde ‘villabrieven’ fraaie beschrijvingen van zijn buitenverblijven aan de kust bij Rome en in Umbrië. Inclusief tuinen, kunstwerken en landschap.
Meer informatie / bestellen

Blokker: Huishoudwinkel in crisisBlokker: Huishoudwinkel in crisis Tens Media – € 15.95

In 1936, midden in de grootste economische crisis van de vorige eeuw, balanceerde het familiebedrijf Blokker op de rand van de afgrond. Oprichter Jacob Blokker had zulke zware schulden, dat zijn zoon Albert uit Nederlands-Indië moest terugkomen om met zijn eigen geld het bedrijf te redden.
Blokker groeide uit tot een winkelketen en had weinig last van de economische recessie van de jaren tachtig. Onder leiding van ras ondernemer Jaap Blokker groeide het winkelconcern eind jaren ’80 explosief.
Meer informatie / bestellen

Limburg door vreemde oogenLimburg door vreemde oogen Leon van Dorp – € 39.95

Reeds in de Oudheid werden reisverhalen geschreven. Ook onze contreien werden in het verleden bezocht door reizigers, maar dat leidde zelden tot uitvoerige verslagen. In de negentiende eeuw veranderde dat. Er werden meer wegen, kanalen en spoorwegen aangelegd. Het reizen werd erdoor vergemakkelijkt. Het toerisme deed zijn intrede. Ook de provincie Limburg kwam in het vizier van reizigers uit binnen- en buitenland. Het bekendste en meest geciteerde reisverslag is dominee Craandijks Wandelingen in Limburg.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 30/31 >>>

×