Noors museum geeft geroofde Matisse terug

Robe bleue dans un fauteuil ocre - Henri Matisse

Robe bleue dans un fauteuil ocre – Henri Matisse

Een Noors museum geeft een kostbaar schilderij van de Franse kunstschilder Henri Matisse terug aan nabestaanden van een Joodse kunstverzamelaar die het werk tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen af moest staan aan de nazi’s.

Het gaat om het werk Robe bleue dans un fauteuil ocre, een van de topstukken van het Henie Onstad Kunstsenter bij Oslo.

Nabestaanden van kunstverzamelaar Paul Rosenberg dienden enige tijd geleden een claim in. Het museum, dat het schilderi in 1950 kocht, constateerde dat de claim terecht was en besloot het werk daarop terug te geven. De waarde van het schilderij wordt geschat op 12 miljoen euro.

Het Henie Onstad Kunstsenter onderzoekt momenteel of de collectie nog meer roofkunst bevat.

- advertentie -
Zeventiende-eeuwse aquarellen van Andries BeeckmanAmbonezen, Javanen, Chinezen, Moren,…
Andries Beeckman, Gezicht op Batavia © Rijksmuseum Amsterdam
Andries Beeckman, Ambonese dansende krijger in geel gewaad…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: