Dark
Light

Wat staat daer? Online oefentool voor lezen oude handschriften

Auteur:
1 minuut leestijd
Wat staat daer? - Een online oefentool voor het lezen van oude handschriften
Wat staat daer? - Een online oefentool voor het lezen van oude handschriften

Drie archiefinstellingen hebben gezamenlijk een website ontwikkeld waarmee het lezen van oude handschriften geoefend kan worden. Volgens de instellingen is hier behoefte aan omdat steeds meer mensen zelf onderzoek doen in de archieven.

Wat staat daer?
Wat staat daer?
Het lezen van oud schrift wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven). Op de website www.watstaatdaer.nl kan al puzzelend de vaardigheid van paleografie worden vergroot. Beginners kunnen starten met het herkennen van losse letters en woorden. Is men al iets bedrevener dan kan er geoefend worden met complete teksten. De archiefsinstellingen:

“Er kan geoefend worden op verschillende niveaus van moeilijkheid. Hoe meer ‘veren’ hoe moeilijker de tekst. De teksten zijn ingedeeld in thema’s als stad en land, van wieg tot graf, oorlog en rampen, om een eerste idee te krijgen waar ze over gaan.”

Naast de oefeningen is er ook een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen aan elkaar. Er is een paleo-puzzel en regelmatig verschijnt er een nieuwe tekst als ‘aanrader’. Archieven bieden hun bronnen tegenwoordig ook vaak online aan. Archiefonderzoek vindt hierdoor steeds vaker op afstand plaats.

De website is ontwikkeld door het Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg. Alle teksten en oefeningen op www.watstaatdaer.nl komen uit de collecties van de drie deelnemende archieven.

Boek: Archiefwijzer – Handleiding voor het gebruik van archieven in Nederland

×