Oudste huis van Zeeland staat in Flevoland

‘Huize Horsterwold’ in opgeleverde staat – Foto: Laboratorium voor Artefactstudies, Universiteit Leiden

Zaterdag wordt in Zeewolde (provincie Flevoland) de reconstructie van een boerderij uit de late Steentijd onthuld. De huisplattegrond waar de reconstructie op is gebaseerd, is in 1957 opgegraven bij Haamstede-Brabers in Zeeland en dateert uit de zogenaamde Vlaardingencultuur (c. 2900-2500 v.Chr.).

Archeologiestudenten van de Universiteit Leiden werkten afgelopen zomer bij Zeewolde aan de reconstructie van het huis. Ze maakten daarbij uitsluitend gebruik van werktuigen gemaakt van steen, been en gewei.

Binnenzijde van het dak – Foto Laboratorium voor Artefactstudies, Universiteit Leiden


De studenten wilden er achter komen hoe het bouwen van een huis zo’n 4000 jaar geleden ongeveer in zijn werk ging. Hoe efficiënt waren de verschillende werktuigen bijvoorbeeld en hoe lang duurde het voor een onervaren bouwer om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen?

- advertentie -

De bouw werd daarom op prehistorische wijze en met steentijdgereedschap uitgevoerd. Zo werden de kuilen voor de palen die het dak dragen bijvoorbeeld uitgegraven met behulp van zogenaamde graafstokken.

Voor de verbindingen van het skelet van het huis werd gedroogde bast van de lindeboom gebruikt en het riet voor de dakbedekking werd in directe omgeving verzameld. Alleen bij het dekken van de hoogste delen van het dak bleek dat de archeologiestudenten een moderne ladder nodig hadden.

De prehistorische boerderij heeft de naam Huize Horsterwold gekregen en heeft een afmeting van 9,10 bij 3,80 meter.

De Universiteit Leiden werkte voor het project samen met de gemeente Zeewolde en Staatsbosbeheer. Het huis zal de komende tijd door Staatsbosbeheer gebruikt worden als centrum voor educatie en natuurbeleving. Het experimentele bouwproject werd gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Een van de studenten maakt een paalgat – Foto: Laboratorium voor Artefactstudies, Universiteit Leiden

The Living DeadIn het UvA ErfgoedLab wordt de komende…
paaseiland-2-gr
Beeld op Paaseiland - Foto: CC/Soizic Gaborel De Nederlander…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: