Schip poolonderzoeker John Franklin gevonden

De Britse ontdekkingsreiziger John Franklin (1786-1847) kreeg honderdzestig jaar geleden de opdracht om in het Canadese noordpoolgebied een westelijke doorvaart te vinden. Van Franklin en zijn 129 bemanningsleden werd nooit meer wat vernomen. Onlangs is echter een van de schepen van de ontdekkingsreiziger gevonden. Dat meldt de BBC.

John Franklin

John Franklin


De Canadese overheid begon zes jaar geleden een zoektocht naar de schepen van de ontdekkingsreiziger. Het was niet voor het eerst dat er werd gezocht. In de jaren 1848-1859 werd ook met man en macht de twee schepen, de HMS Erebus en de HMS Terror, uitgekeken. Deze eerste zoektocht leidde wel tot de ontdekking van de noordwestelijke doorvaart, maar van de schepen werd geen spoor aangetroffen.

Bij de nieuwe zoektocht kon gebruik gemaakt worden van moderne technieken. Met behulp van sonar is uiteindelijk in de Straat van Victoria, vlakbij Koning Willem-eiland het wrak van een van de twee schip ontdekt. Volgens de onderzoekers kan uit de sonarafbeeldingen afgeleid worden dat er een schat aan informatie over de expeditie boven tafel kan komen. Niet uitgesloten wordt dat in het wrak ook nog resten van bemanningsleden gevonden worden.

De schepen zouden vergaan zijn toen ze vast kwamen te zitten in het ijs. Volgens sommige theorieën kwamen de 129 bemanningsleden door vergiftiging om het leven. Het lood van hun etensblikken zou in het voedsel terecht zijn gekomen.

- advertentie -

Toen de weduwe van Franklin geen berichten meer doorkreeg, zette ze een grote zoektocht op touw. Die zoektocht zou uiteindelijk ruim tien jaar duren. In totaal vertrokken er vijf grote expedities. In opdracht van de weduwe Franklin werd er zelfs voedsel op het ijs achtergelaten in de hoop dat die bemanning zou bereiken. Over het lot van de expeditieleden werd veelvuldig gespeculeerd. In sommige media werden lokale Inuit aangehaald die beweerden dat de mannen vanwege voedselgebrek zouden zijn overgegaan op kannibalisme.

Welk van de twee schepen voor de kunst van Koning Willem-eiland is gevonden, is nog niet duidelijk. Volgens de Canadese overheid staat echter wel vast dat hem om een van de twee schepen van John Franklin gaat.

Canada Discovers one of the ill-fated Franklin Expedition Ships

Openingsfoto: Foto van het schip van John Franklin (Parks Canada)

Grieks ministerie van Cultuur
Foto: Grieks ministerie van CultuurBij grootschalige opgravingen in…
grot-van-lascaux-560
Schilderingen in de grot van Lascaux - Foto: CC/Prof…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: