Skelet van voorouder T-Rex ontdekt

De Lythronax argestes - Foto: Natural History Museum, Utah

De Lythronax argestes – Foto: Natural History Museum, Utah

Wetenschappers van het Natural History Museum in de Amerikaanse staat Utah hebben het skelet gevonden van een tot nu toe onbekende voorouders van de wereldberoemde Tyrannosaurus rex. De nieuwe soort heeft de naam Lythronax argestes gekregen.

Schedel van de Lythronax argestes

Schedel van de Lythronax argestes


Het skelet van de overgrootvader van de T-Rex is sinds woensdag te zien in het museum in Utah. Volgens het museum gaat het om de oudste en grootste vleeseter. De onderzoekers denken dat de dinosaurus ongeveer 95 miljoen jaar geleden leefde in het centrale deel van het huidige Noord-Amerika. Dit gebied was destijds waarschijnlijk vrij tropisch.

De Lythronax argestes werd al in 2009 opgegraven. De afgelopen jaren is het skelet grondig onderzocht. Net als de T-Rex had de sauriër een korte en snuit en vrij veel tanden. De naam van het dier verwijst onder meer naar argestes, een god van de wind in de Griekse mythologie.

De ontdekking van het ‘nieuwe lid’ van de tyrannosaurusfamilie werpt weer nieuw ligt op de ontwikkeling van de soort. Voor onderzoekers is het altijd de vraag geweest waarom de tyrannosaurusfamilie relatief zoveel verschillende soorten kent. Paleontologen van het museum in Utah denken nu dat dit mogelijk komt door stijgingen en daling van het zeeniveau. Hierdoor zouden verschillende soorten geïsoleerd naast elkaar hebben geleefd en zich anders hebben geëvolueerd.

- advertentie -

New Tyrannosaur Announced:

Komend weekend wordt de reconstructie onthuld
Komend weekend wordt de reconstructie onthuldIn 1990 vonden…
Schedel van de reconstructie - Foto: Maja d’Hollosy
Cees de Steentijdman - Foto: Maja d’HollosyIn het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: