Studeren in de negentiende eeuw

1 minuut leestijd
Studenten Sociëteit Minerva te Leiden, ca. 1830
Studenten Sociëteit Minerva te Leiden, ca. 1830

In de negentiende eeuw was studeren alleen voor een kleine groep studenten weggelegd. Maar net als tegenwoordig waren vrienden en drank vaste onderdelen van het studentenleven.

De Nederlandse studentenpopulatie was in de negentiende eeuw zeer klein. In Utrecht studeerden tussen 1845 en 1875 in totaal drieduizend studenten. In 2009 telde Utrecht er bijna dertigduizend. Meisjes mochten nog niet studeerden, het was mannen onder elkaar dus. Vriendschappen voor het leven waren dan ook een belangrijk studentenideaal. Bijna iedereen hoorde bij de studentenvereniging.

Maar waren de leden van dit selecte groepje studenten ook allemaal rijk? “Nee”, zegt Willem Otterspeer, hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de universiteit Leiden. “Het grootste deel van de studenten hoorde bij de hoge middenstand, maar er waren ook armere studenten. Zij studeerden met financiële hulp van familie, een rijkere oom bijvoorbeeld.”

Bijna alle studenten woonden op kamers, vertelt Otterspeer. “De hospita verzorgde de was, maar de maaltijden werden meestal op de sociëteit genuttigd.” Over het eten klaagden studenten trouwens steen en been. In 1849 beschreef een Leidse student het dagelijkse menu: ‘rot vleesch, aangebrande groenten en bedorven aardappelen’. Maar de drank vloeide rijkelijk. De Leidse sociëteit schonk wijn, bier, jenever en aan het einde van de negentiende eeuw zelfs liters champagne.

Jacob van Lennep in 1832 - Tekening van W. Grebner en P. Velijn uit 1832
Jacob van Lennep in 1832 – Tekening van W. Grebner en P. Velijn uit 1832
Studenten moesten buiten de universiteit op zoek naar vrouwelijk schoon. Ze vrijden met de lokale meisjes of de lokale hoeren. De Leidse rechtenstudent Johannes Kneppelhout vond die hoerenloperij maar niks. ‘Afschuwelijk! Beestachtig! Walgelijk!’, schreef hij in 1844. Eventuele ‘problemen’ met meisjes werden samen opgelost. Toen student Gerrit van de Linde bijvoorbeeld een Leids meisje zwanger maakte, regelden zijn vrienden, onder wie de schrijver Jacob van Lennep, een pleeggezin voor de baby.

Naast alle nevenactiviteiten moest er natuurlijk gestudeerd worden. Studenten deden een jaar of vijf over hun studie. Volgens Otterspeer waren de studies over het algemeen zwaarder dan tegenwoordig. De meeste studenten werkten hard, zegt hij. “Maar je had natuurlijk carrièrejagers en luiwammesen, dat is niet veranderd.”

De stichting Nationaal Historisch Museum werd in 2008 opgericht. Het was de bedoeling een fysiek museum te stichten, maar zover kwam het nooit. Verschillende artikelen die op de inmiddels opgeheven website innl.nl werden gepubliceerd, zijn met toestemming van het museum doorgeplaatst op Historiek.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 55.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×