Topstuk Titiaan komt naar Den Haag

Bij Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag is vanaf oktober een topstuk van Titaan te bewonderen. Het gaat om het schilderij Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus). Het werk werd rond 1520 gemaakt en is afkomstig van de National Galleries of Scotland in Edinburgh.

Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)

Venus verrijst uit de zee – Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)


Volgens het museum is dit schilderij van Venus een mooi voorbeeld van Titiaans kunst. De godin van de liefde, die volgens de mythologie als een volgroeide vrouw werd geboren uit het schuim van de zee, staat tot haar dijen in het water en wringt in gedachten verzonken haar lange natte haren uit.

Met haar sensuele gestalte vult zij het hele doek en lijkt daardoor bijna lijfelijk aanwezig. Titiaan maakte van haar een vrouw die in alles voldeed aan het geldende schoonheidsideaal: vol en rond op de heupen en dijen, kleine borsten, roomblanke huid en een weelderige bos rood haar. Naar zestiende-eeuwse Venetiaanse begrippen was dit de mooist denkbare vrouw.

Titiaan (1485/1490-1576) was een invloedrijk schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw. Hij stond bekend om zijn gevoel voor kleur en natuurlijke details en schilderde volgens kenners naarmate hij ouder werd steeds virtuozer.

Titiaan in de Galerij is onderdeel van een serie en is het tweede internationale topstuk dat in Galerij Willem V wordt uitgelicht. Het museum toont jaarlijks gedurende enkele weken één meesterwerk van een schilder die gewoonlijk niet in Nederland is te zien. Zo is alleen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een schilderij van Titiaan te vinden. Vorig jaar was Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen het eerste schilderij in deze serie met meesterwerken.

- advertentie -

Venus verrijst uit de zee is van 10 oktober tot en met 7 december te zien.

Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum AmsterdamEen bezoek aan het Rijksmuseum gaat meer…
Deel van de 'Darwin-kreeften' (Joakim Engel, Natural History Museum of Denmark)
Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken deed deze maand een bijzondere vondst. In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: