Trailer film ‘The Monuments Men’ gelanceerd

Monumentenofficier James Rorimer bij slot Neuschwanstein, een opslagplaats van de nazi’s voor geroofde kunst – Bron: U.S. National Archives

Monumentenofficier James Rorimer bij slot Neuschwanstein, een opslagplaats van de nazi’s voor geroofde kunst – Bron: U.S. National Archives

George Clooney werkt momenteel aan een film over de geallieerde militairen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bezighielden met het traceren en veiligstellen van het Europese culturele erfgoed in door nazi-Duitsland bezet Europa. Een trailer van deze film, getiteld The Monuments Men, is deze week gelanceerd.


De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over wat wel de ‘grootste kunstroof uit de geschiedenis’ wordt genoemd. Een ongewone groep Amerikaanse militairen – bestaande uit museumdirecteuren, curators en kunsthistorici – kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht om door de nazi’s geroofde kunstwerken uit Duitsland te halen om ze terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaars. De zogenaamde Monuments Men deden er alles aan om de eeuwenoude cultuurschatten te redden.

De film van George Clooney is gebaseerd op het boek The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History van de Amerikaanse schrijver Robert M. Edsel.

Clooney regisseert de film en speelt zelf een hoofdrol. De film is vanaf 13 februari in de Nederlandse bioscoop te zien. Bekijk hieronder de trailer:

- advertentie -

Kees Brusse in 1978 - Foto: CC / Beeld en Geluid
Kees Brusse in 1978 - Foto: CC /…
[caption id="attachment_39292" align="alignleft" width="265"] Still van een van de vrijgegeven filmsFilmmuseum EYE…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: