Vier gestolen doeken Westfries Museum teruggevonden

Begin 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de zeventiende- en achttiende-eeuwse collectie. Ruim tien jaar na die diefstal heeft het museum vier van de verloren werken terug.

Op een persconferentie van de SBU (Geheime Dienst) in Kiev werd donderdag bekendgemaakt dat vier werken zijn terug gevonden tijdens een geheime operatie. Het zou om twee werken in een lijst gaan en twee werken in opgerolde staat. De dienst liet weten het onderzoek naar de andere werken voort te zetten. Deze zouden in bezit zijn van Russische criminelen.

Ad, Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is vooral blij over welke werken zijn teruggevonden.

“Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken. Wel maken we ons grote zorgen over de staat van de stukken. We hebben uit de beelden van de persconferentie begrepen dat er twee (opnieuw) zijn ingelijst en twee zich in opgerolde staat bevinden.”

Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op.

- advertentie -

Drie van de vier teruggevonden werken:

Teruggevonden schilderij van schilderij van Hendrick Boogaert (WFM)

De Boerenbruiloft. Teruggevonden schilderij van schilderij van Hendrick Boogaert (WFM)

Keukenstuk van Floris van Schooten (WFM)

Keukenstuk van Floris van Schooten (WFM)

De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben

De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben

Het harnas van de hertog van Alva (BDM)
In het Belasting en Douane Museum in Rotterdam is tot en met…
Rotius - Familie Sonck (Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen)
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hoornse schilder Jan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: