Vijf schilderijen van Rombout Uylenburgh ontdekt

Aanbidding der Koningen ca. 1610 Rombout Uylenburgh, restauratrice L. Welther - Foto: Co de Kruijff

Aanbidding der Koningen ca. 1610 Rombout Uylenburgh, restauratrice L. Welther – Foto: Co de Kruijff

Van vijf schilderijen die sinds 1961 in bezit zijn van museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam, is onlangs ontdekt wie ze geschilderd heeft. De panelen met afbeeldingen uit de kindertijd van Jezus, zijn toegeschreven aan Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628).


Deze meester uit de zeventiende eeuw is bekend uit kunstenaarskringen waarin ook Rembrandt verkeerde. De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. In dit onderzoek wordt Nederlandse kunst uit die periode in Europees perspectief geplaatst.

In Den Haag stuitten onderzoekers van de RKD op een bijzonder tekenboek uit particulier bezit met vijftien tekeningen van pre-Rembrandtist Rombout Uylenburgh.

Grisailles

Dit tekenboek vormde de sleutel die de schilderijen van museum Ons’ Lieve Heer uit de anonimiteit haalde. Al jaren probeerde het museum de maker van de vijf grisailles te identificeren. Aan Rombout Uylenburg werd ook al eerder gedacht nadat het Rembrandthuis in 2009 twee grisailles van Uylenburgh had aangekocht.

- advertentie -

Twee van de vijf schilderijen zijn de komende weken tentoongesteld in Den Haag bij de RKD, de overige drie werken zijn te zien in de zeventiende-eeuwse huiskerk van Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

De nieuwe Van Gogh GameVijf musea hebben, samen…
Jean-Pierre Melville - Foto: EYEFilmmuseum EYE in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: