Website gemaakt over geschiedenis Maliebaan

Gebaseerd op boek ‘Aan de Maliebaan’ van Ad van Liempt

Studenten informatica van de Hogeschool Utrecht hebben een website gemaakt over de Maliebaan in Utrecht, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de NSB gevestigd was. De website is gebaseerd op het boek ‘Aan de Maliebaan’ van journalist en televisiemaker Ad van Liempt.

Het hoofdkwartier van de NSB was vanaf 1937 gevestigd aan de Maliebaan. Na 1940 volgden nog zeker vijftien nazi-instituten waardoor de Utrechtse laan een soort Nederlandse variant van ‘Unter den Linden’ werd. Was de NSB’ers en nazi’s niet wisten was dat aan de Maliebaan ook verzetsmensen woonden er er Joden ondergedoken zaten.

In  ‘Aan de Maliebaan’ beschrijft Ad van Liempt wat er in de verschillende panden aan de Maliebaan allemaal gebeurde. Veel informatie uit het boek is op de website terug te vinden. Via een plattegrond kunnen bezoekers informatie opvragen over de panden. Er zijn ook video’s te zien waarin Ad van Liempt, op locatie, vertelt over de achtergrond van bepaalde locaties.

Website: www.aandemaliebaan.nl
Boek: Aan de Maliebaan – Ad van Liempt
Bespreking boek: De Maliebaan. Een Utrechts machtscentrum

- advertentie -
De Wolfsschanze na de aanslag van 20 juli 1944
Op 20 juli 1944 pleegde Claus von Stauffenberg een aanslag op Hitler
Telefoon 2 minuten uit tijdens Dodenherdenking
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om tijdens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: