Welkom in de ‘Tuin der lusten’

Volop aandacht voor Jeroen Bosch momenteel vanwege de 500ste sterfdag van de bijzondere Zuid-Nederlandse kunstenaar, bijgenaamd ‘de duivelmaker’. De NTR doet een flinke duit in het herdenkingszakje met een een prachtige interactieve documentaire rond Bosch’ wereldberoemde drieluik de Tuin der Lusten.

Jeroen Bosch maakte dit bijzondere werk eind vijftiende eeuw. Het is te bewonderen in het Museo del Prado in Madrid en komt niet naar het Noord-Brabants Museum voor de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling die daar later deze maand koninklijk geopend wordt. Daarom des te mooier dat de NTR een online tour over dit werk heeft gemaakt. Hierdoor is het werk dit herdenkingsjaar via internet tóch in detail te bewonderen.

Detail uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

Detail uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

De bezoeker krijgt via de tour de mogelijkheid om “dieper dan ooit” door te dringen in het meesterwerk van Bosch. Via een audiovisuele rondleiding kan tot in de diepste details ingezoomd worden op De tuin der lusten en zo kennisgemaakt worden met de mysterieuze symboliek en de vreemde wezens die Jeroen Bosch in het drieluik verwerkte.

De informatie is te beluisteren in zowel het Nederlands, ingesproken door Midas Dekkers, als het Engels, ingesproken door Redmond O’Hanlon. Naast de mogelijkheid het schilderij vrij te verkennen en een algemene tour te volgen, kan ook gekozen worden voor een Klokhuis-tour, verteld door Nienke de La Rive Box.

- advertentie -

Facebook en de ‘Tuin der Lusten’

Toen de NTR afgelopen week op Facebook reclame wilde maken voor De tuin der lusten, stuitte de omroep op het strenge anti-naakt beleid van het sociale medium. Details van het vijftiende-eeuwse werk met daarop naakte figuren werden door het moderne eenentwintigste-eeuwse medium niet geaccepteerd.

Promotievideo voor de online toepassing:

Museum Rotterdam-maquette stad van de toekomst 1955
Vanaf zaterdag 6 februari is het nieuwe Museum Rotterdam geopend voor het…
Hermitage Amsterdam (cc - Fentener van Vlissingen)
Voor het eerst in Nederland komt er een Outsider Art Museum met…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: