‘WOII-scheepswrak vol met platina ontdekt’

SS Port Nicholson – Foto: Sub Sea Research

Amerikaanse schatzoekers zeggen voor de kust van Massachusetts het wrak te hebben gevonden van de SS Port Nicholson. Dat meldt de BBC.

Het Britse schip zonk in 1942. Volgens de schatzoekers was het schip op dat moment onderweg naar New York en had het aan boord een lading van maar liefst 71 ton platina. Destijds had die lading ongeveer een waarde van veertig miljoen euro. Vandaag de dag zouden de platinastaven gezamenlijk een waarde van ongeveer 2,3 miljard euro vertegenwoordigen.De lading zou een betaling zijn geweest van de Sovjet-Unie aan de Verenigde Staten, voor geleverd wapentuig. Een vijandelijk Duits schip voorkwam echter dat de SS Port Nicholson zijn bestemming bereikte. Bij de aanval van de Duitse duikboot kwamen zes mensen om het leven.

- advertentie -

Onderzoekers van Sub Sea Research zeggen dat ze het scheepswrak hebben weten te identificeren aan de hand van een nummer op de romp. De schatzoekers zeggen ook video’s te hebben gemaakt van de lading. Momenteel zijn er echter nog geen platina-staven boven water gehaald. Sub Sea Research heeft aangegeven dit later deze maand te willen doen.

De schatzoekers lokaliseerden het scheepswrak overigens al in 2009. Ze hielden de ontdekking echter stil vanwege onderhandelingen over het eigendomsrecht. Of de Britten ook aanspraak willen maken op de lading is nog niet duidelijk. De Britse regering heeft aangegeven eerst de resultaten van het onderzoek te willen afwachten.

Auschwitz 13917Het boek Auschwitz 13917 van Holocaustoverlevende Mirjam Blits…
Herinneringscentrum Kamp WesterborkHet voormalige kampterrein van Kamp Westerbork is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: