Zeldzame postzegel brengt 9,5 miljoen dollar op

Bij veilinghuis Sotheby’s is deze week een postzegel uit Brits Guyana geveild voor een bedrag van 9,5 miljoen dollar. Volgens het veilinghuis is er niet eerder zoveel betaald voor een postzegel.

3 skilling geel

3 skilling geel

Deze bewering is opvallend, want vaak wordt de 3 skilling banco uit 1886 de duurste postzegel ter wereld genoemd. Deze Zweedse zegel werd in de negentiende eeuw per ongeluk gedrukt in de kleur van de 8-skilling waarde gedrukt (geel-oranje in plaats van groen). Het enige bekende exemplaar van deze misdruk werd in 2010 voor het laatst geveild. Hoeveel er toen voor de zegel werd betaald, werd niet bekendgemaakt. Het Zwitserse veilinghuis dat bij de verkoop bemiddelde gaf echter wel aan dat de zegel ‘het duurste exemplaar ter wereld’ bleef.


Sotheby’s denkt kennelijk dat er destijds minder dan 9,5 miljoen dollar voor de zegel betaald werd, want de postzegel uit Brits Guyana wordt nu de duurste postzegel ooit genoemd. De ‘One-Cent Magenta’ dateert uit 1856. Hij werd toen uit nood gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had.

De zegel, die een afmeting heeft van 2,5 bij 3,2 centimeter, werd verkocht aan een anonieme telefonische bieder. De bijzondere zegel was eerder onder meer eigendom van multimiljonair John du Pont, een erfgenaam van het chemieconcern Du Pont.

- advertentie -

Video van Sotheby’s over de bijzondere postzegel:

Lees ook: Is de bekendste postzegel van de wereld ook de duurste?

Geboorteakteregister (Gelders Archief)
Geboorteakteregister (Gelders Archief)Vrijwilligers van het Gelders Archief hebben…
Gezicht op het eiland Banda Neira, met links het dorp Neira; Op de voorgrond is kasteel Nassau afgebeeld, in het midden kasteel Belgica, iets daarboven een redoute. Rechts zijn de perken met nootmuskaatbomen weergegeven. Aquarel, Johannes Vingboons, ca. 1665. Collectie Nationaal Archief.
Afbeeldingen komen beschikbaar via Wikipedia De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: