Op de boulevard van Scheveningen is woensdag een driehonderd jaar oud kanon teruggeplaatst. De zogenoemde Zweedse zesponder werd vorige zomer gevonden tijdens graafwerkzaamheden aan de boulevard.
Het kanon heeft waarschijnlijk in de achttiende eeuw op het Seinpostduin gestaan. Dit was destijds een hoofdpost in de Franse verdedigingslinie langs de gehele Nederlandse kust. Deze seinpost werd in 1799 gebouwd op een duin aan de noordzijde van het dorp Scheveningen. Sinds die tijd wordt deze duin het Seinpostduin genoemd.
Tijdens de Franse bezetting werd serieus rekening gehouden met een inval vanuit Engeland. Om zo snel mogelijk op een eventuele invasie te kunnen reageren lieten de Fransen een keten van 42 zogenaamde seinpalen opstellen. Deze stonden om de acht kilometer en konden een sein in dertien minuten van Vlissingen naar Texel overbrengen. De seinpalen werden ook gebruikt om visserijberichten door te geven.
Het in oude glorie herstelde gietijzeren kanon werd woensdag door de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Monumentenzorg) onthuld.
Volgens de wethouder was de vondst van het kanon vorig jaar een echte “toevalsvondst”. Archeologisch onderzoek wees uit dat gaat het om een zogenaamde ‘Finbanker’, gegoten in Finspong, Zweden. De gemeente liet het kanon conserveren en restaureren, waarna het ‘rolpaard’ – het houten onderstel – werd gereconstrueerd naar historisch voorbeeld. Wethouder Baldewsingh:
Het terugplaatsen van dit kanon draagt bij aan het historisch besef van de bewoners van onze stad. Het laat weer een glimp zien van hoe het leven er hier drie eeuwen geleden uit zag
De onthulling van het gietijzeren kanon vond plaats op een voor Scheveningen historische dag. Op 30 november 1813 kwam de latere koning Willem I namelijk vanuit Engeland aan in Scheveningen. In 1815 werd hij ingehuldigd als koning Willem I ingehuldigd en ontstond de constitutionele monarchie.