Aardenburg had een Romeins badhuis

2 minuten leestijd

Tussen 1955 en 1988 vonden er opgravingen plaats bij het Romeinse Aardenburg in de huidige provincie Zeeland. De resultaten van het onderzoek bleven echter lange tijd liggen. Pas recent werd daarom ontdekt dat de Romeinen in Aardenburg vroeger ook de beschikking hadden over een badhuis.

Reconstructie van het badgebouw – Afb: RomeinseKust.nl – Mikko Kriek
Onderzoekers van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), Hazenberg Archeologie en het Römisch-Germanisches Zentralmuseum in Mainz (Duitsland) bestuderen momenteel de resultaten van het archeologisch onderzoek van enkele decennia geleden. Ze worden in dit project bijgestaan door deskundigen van de universiteit Gent en de Belgische stad Oudenburg.

De onderzoekers bestuderen onder meer de opgegraven gebouwstructuren. Naast een fort blijkt het Romeinse Aardenburg ook een badgebouw te hebben gehad. Dit gebouw bevond zich ten zuidoosten van het centrum, ter hoogte van de Beekmanstraat. De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland:

“Het badhuis bestond, zo blijkt nu, uit verschillende ruimtes met zowel warm- als koudwaterbaden. Een ondergronds verwarmingssysteem zorgde voor de verhitting van de vertrekken en de baden. Het water voor dit badhuis was waarschijnlijk afkomstig van de waterput die enkele meters ten zuiden van het gebouw werd opgegraven. Het badcomplex was gelegen aan een nieuw ontdekte Romeinse weg aan de oostzijde van de ommuurde nederzetting. Ten zuiden van deze weg lag een industriële zone met ovens waar zout, vissaus en kalk kan zijn geproduceerd en ijzer gesmolten of gesmeed werd.”

Vanaf ongeveer 175 tot 285 na Christus hadden de Romeinen er een uitgebreide nederzetting. Deze nederzetting was versterkt met muren met ronde torens en poortgebouwen. De voorzijde van de muur werd volgens de onderzoekers verdedigd door een V-vormige gracht. Centraal binnen de muren zijn sporen gevonden van een groot stenen gebouw. Vermoed wordt dat dit het hoofdgebouw van het castellum was. Op het terrein blijkt ook een kleine tempel te hebben gestaan. Het merendeel van de andere gebouwen in de nederzetting blijken te zijn gemaakt van hout en klei.

Sleutelrol

Aardenburg rond 1560 – kaart van Jacob van Deventer
Uit recent wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, Frankrijk en Engeland blijkt volgens de onderzoekers dat Aardenburg een sleutelrol heeft gespeeld in de Romeinse kustverdediging van de zuidelijke Noordzee. Volgens de onderzoekers was de nederzetting in deze periode “een scharnierpunt in de regionale en overzeese contacten in het noordwesten van het Romeinse Imperium”.

Van de twaalfde tot de veertiende eeuw van Aardenburg ook een ‘stad van belang’. De stad kende in die periode een grote welvaart en genoot onder meer bescherming van de graven van Vlaanderen en koningen van Engeland. In de veertiende eeuw werd de stad meer en meer door Brugge overvleugeld. Eind veertiende eeuw werd de stad door Gentenaren verwoest.

Aardenburg is de oudste stad van de provincie Zeeland. Bodembondsten hebben uitgewezen dat Aardenburg al in de midden-steentijd werd bewoond. In de middeleeuwen heette de stad Rodenburg. Die naam gaat vermoedelijk terug op de Romeinse naam: Rudanna of Rodana.

Tentoonstellingen

In Middelburg en Aardenburg gaan in het najaar van 2011 en begin 2012 tentoonstellingen van start. In deze tentoonstellingen zal het berhaal van het Romeinse Aardenburg uitgebreid voor het voetlicht worden gebracht. Daarnaast is er een website ontwikkeld en wordt er gewerkt aan een boek.

Ook interessant: Romeinse thermen en de Romeinse badcultuur
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Zeeland

Video over het badhuis van de Provinciale Zeeuwse Courant

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×