Advies: ‘Laat beeld Zadkine op Plein 1940 staan’

1 minuut leestijd

In Rotterdam wordt momenteel gediscussieerd over een mogelijke verplaatsing van het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Er zijn mensen die willen dat het beeld een andere plek krijgt, op het plein voor het nieuwe Centraal Station. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBKR) adviseert de gemeente Rotterdam nu echter om het beeld niet te verplaatsen.

Het CBKR is van mening dat het karakter van het beeld niet goed te verenigen is met de dynamische plaats voor het Centraal Station. Het beeld zou daar aan zeggingskracht verliezen. Het centrum schrijft onder meer:

“Naar ons oordeel is er geen reden om het beeld te verplaatsen die opweegt tegen de functie van het beeld en de gegroeide relatie met Plein 1940. De stad heeft ankerpunten nodig die blijven zoals ze zijn. Een sobere plek, een beetje in de verdrukking misschien maar ook de wederopbouw van de stad verhalend, de bijbehorende sokkel die goed bij het plein past, het iets hogere plateau van het plein – beeld en plek horen bij elkaar.”

Wel adviseert het centrum de gemeente om De verwoeste stad bekender te maken bij het grote publiek. Dit bijvoorbeeld door het beeld op te nemen in een historische route.

De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld van kunstenaar Ossip Zadkine stelt een man zonder hart voor. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat bij het bombardement van 1940 werd vernietigd. De stad kreeg het beeld cadeau van de directie van de Bijenkorf. Veel Rotterdammers noemen het beeld Jan Gat.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×