Amsterdamse grachtengordel heeft eigen munt

Afb: KNM
Deze week is in Amsterdam het eerste zogenaamde Grachtengordel Vijfje geslagen. Deze munt is de eerste in een serie van negen Nederlandse munten in de werelderfgoed-herdenkingsmuntenserie. Over de hele wereld worden herdenkingsmunten uitgegeven, die een werelderfgoed als thema hebben.

Het eerste Grachtengordel Vijfje werd door de Amsterdanse wethouder Carolien Gehrels geslagen in Het Grachtenhuis op de Amsterdamse Herengracht.

De munt is ontworpen door Tine Melzer. Op de voorzijde is het portret van koningin Beatrix te zien met daarbij een wereldkaart die is gemaakt van vingerafdrukken. Op de achterzijde is de plattegrond van de Amsterdamse grachtengordel te vinden.

- advertentie -

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgend jaar bestaan de Amsterdamse grachten vierhonderd jaar.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: