Dark
Light

Amsterdamse grachtengordel heeft eigen munt

Auteur:
1 minuut leestijd

Afb: KNM
Deze week is in Amsterdam het eerste zogenaamde Grachtengordel Vijfje geslagen. Deze munt is de eerste in een serie van negen Nederlandse munten in de werelderfgoed-herdenkingsmuntenserie. Over de hele wereld worden herdenkingsmunten uitgegeven, die een werelderfgoed als thema hebben.

Het eerste Grachtengordel Vijfje werd door de Amsterdanse wethouder Carolien Gehrels geslagen in Het Grachtenhuis op de Amsterdamse Herengracht.

De munt is ontworpen door Tine Melzer. Op de voorzijde is het portret van koningin Beatrix te zien met daarbij een wereldkaart die is gemaakt van vingerafdrukken. Op de achterzijde is de plattegrond van de Amsterdamse grachtengordel te vinden.

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgend jaar bestaan de Amsterdamse grachten vierhonderd jaar.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×