Dark
Light

Amsterdamse tekeningen uit de collectie van het KOG

Auteur:
1 minuut leestijd
Oudezijds Voorburgwal – T. de Jong (Collectie KOG)

Naar aanleiding van het vierhonderdjarig bestaan van de Amsterdamse grachten zijn bij het Rembandthuis vanaf eind deze maand een serie oude tekeningen van Amsterdam te zien. Ze zijn afkomstig uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG).

Keizersgracht – Johannes Schouten (Collectie KOG)


De KOG bezit een grote kunstcollectie, waaronder veel (topografische) tekeningen van Amsterdam. Het is voor het eerst in bijna vijftig jaar dat er weer een collectie prenten uit deze collectie tentoongesteld wordt. De tekeningen van onder meer Jan van Call, Reinier Vinkeles, Jan de Beijer en Johannes Schouten waren in 1966 voor het laatst te zien voor het grote publiek.

Het Rembrandthuis:

Sinds de zeventiende eeuw hebben talloze tekenaars Amsterdam van binnen en van buiten in beeld gebracht. De achttiende eeuw bereikte hierin een hoogtepunt met zorgvuldig uitgevoerde, kleurrijke stadsgezichten waarin de zon altijd lijkt te schijnen.

De bezoeker van de tentoonstelling wordt volgens het museum meegenomen van de stadsrand, met gezichten op de singels rondom de wallen, naar het centrum, met gezichten op de Amstel en de grachtengordel.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek waarin alle tekeningen in kleur worden afgebeeld, met daarnaast een foto van de huidige situatie. De tentoonstelling, getiteld Langs Amsterdamse Grachten, is te zien van 26 januari tot en met 26 mei 2013.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×