Angela Merkel in Japan: “kijk geschiedenis in gezicht”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt momenteel een bezoek aan Japan. Tijdens een lezing stond Merkel ook stil bij de Tweede Wereldoorlog.


Volgens Merkel heeft Duitsland zijn plaats in Europa en de wereld weer in kunnen nemen doordat het er niet voor is weggelopen om de zaken bij hun naam te noemen. De bondskanselier zei dat het belangrijk is om open te zijn over het oorlogsverleden en de “geschiedenis in het gezicht te kijken”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Japen en Duitsland bondgenoten. Samen met het fascistische Italië namen ze het op verschillende plekken in de wereld op tegen de geallieerden.

Shinzo Abe

Japan krijgt geregeld kritiek van buurlanden als China en Zuid-Korea die vinden dat Japan zich onvoldoende heeft verontschuldigd voor de misdaden die het tijdens de oorlog beging. Deze buurlanden hebben zwaar geleden onder de Japanse bezetting tijdens de oorlog.

- advertentie -

In augustus wordt herdacht dat zeventig jaar geleden een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Gevreesd wordt dat de huidige conservatieve premier van Japan, Shinzo Abe, de oorlogsexcuses die het land eerder maakte, dan zal afzwakken.

De regering van Abe overwoog eerder ook al een excuus uit 1993 over gedwongen seksslavernij tijdens de Tweede Wereldoorlog te herzien. Volgens verschillende conservatieve politici in Japan is er geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: