////

Angela Merkel in Japan: “kijk geschiedenis in gezicht”

Angela Merkel, 2015 - cc
Angela Merkel, 2015 - cc

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt momenteel een bezoek aan Japan. Tijdens een lezing stond Merkel ook stil bij de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Merkel heeft Duitsland zijn plaats in Europa en de wereld weer in kunnen nemen doordat het er niet voor is weggelopen om de zaken bij hun naam te noemen. De bondskanselier zei dat het belangrijk is om open te zijn over het oorlogsverleden en de “geschiedenis in het gezicht te kijken”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Japen en Duitsland bondgenoten. Samen met het fascistische Italië namen ze het op verschillende plekken in de wereld op tegen de geallieerden.

Shinzo Abe

Japan krijgt geregeld kritiek van buurlanden als China en Zuid-Korea die vinden dat Japan zich onvoldoende heeft verontschuldigd voor de misdaden die het tijdens de oorlog beging. Deze buurlanden hebben zwaar geleden onder de Japanse bezetting tijdens de oorlog.

In augustus wordt herdacht dat zeventig jaar geleden een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Gevreesd wordt dat de huidige conservatieve premier van Japan, Shinzo Abe, de oorlogsexcuses die het land eerder maakte, dan zal afzwakken.

De regering van Abe overwoog eerder ook al een excuus uit 1993 over gedwongen seksslavernij tijdens de Tweede Wereldoorlog te herzien. Volgens verschillende conservatieve politici in Japan is er geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: