Angela Merkel in Japan: “kijk geschiedenis in gezicht”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt momenteel een bezoek aan Japan. Tijdens een lezing stond Merkel ook stil bij de Tweede Wereldoorlog.


Volgens Merkel heeft Duitsland zijn plaats in Europa en de wereld weer in kunnen nemen doordat het er niet voor is weggelopen om de zaken bij hun naam te noemen. De bondskanselier zei dat het belangrijk is om open te zijn over het oorlogsverleden en de “geschiedenis in het gezicht te kijken”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Japen en Duitsland bondgenoten. Samen met het fascistische Italië namen ze het op verschillende plekken in de wereld op tegen de geallieerden.

Shinzo Abe

Japan krijgt geregeld kritiek van buurlanden als China en Zuid-Korea die vinden dat Japan zich onvoldoende heeft verontschuldigd voor de misdaden die het tijdens de oorlog beging. Deze buurlanden hebben zwaar geleden onder de Japanse bezetting tijdens de oorlog.

- advertentie -

In augustus wordt herdacht dat zeventig jaar geleden een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Gevreesd wordt dat de huidige conservatieve premier van Japan, Shinzo Abe, de oorlogsexcuses die het land eerder maakte, dan zal afzwakken.

De regering van Abe overwoog eerder ook al een excuus uit 1993 over gedwongen seksslavernij tijdens de Tweede Wereldoorlog te herzien. Volgens verschillende conservatieve politici in Japan is er geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Soldaten van de SS op de Grebbedijk tussen de haven van Wageningen en de Wageningse Afweg. Op de voorgrond geven mitrailleurschutters dekking aan militairen die - voor hen buiten beeld - in de aanval gaan. Rechts bovenaan gaat net de laatste soldaat over de kruin van de dijk. De militair links is de commandant, waarschijnlijk een onderofficier, met in zijn handen een verrekijker om de aanval te overzien. Hij geeft de schutter instructies om de aanval te dekken. - Foto: Stichting De Greb, Wageningen
Bij uitgeverij Matrijs verscheen deze maand een boek over de Slag om…
Benjamin Ferencz tijdens het Einsatzgruppen-proces. (Bron: USHMM / Benjamin Ferencz)
Vandaag, 11 maart 2015, viert Benjamin Ferencz zijn 95e verjaardag. Zevenentwintig jaar…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

>>> Meer geschiedenisboeken
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier