Archeologen vinden voor-Romeinse cultusplaats in Italië

1 minuut leestijd
Luchtfoto van de cultusplaats (VU)
Luchtfoto van de cultusplaats (VU)

Archeologen van de Vrije Universiteit hebben in het zuiden van Italië een tot nu toe onbekende voor-Romeinse cultusplaats ontdekt. Volgens de onderzoekers gaat het om een omvangrijke sacrale structuur.

De vondst is gedaan in een ommuurde, voor-Romeinse nederzetting (oppidum in het Latijn), genaamd Muro Tenente, die de afgelopen twintig jaar door VU-archeologen onderzocht is. Dit soort cultusplaatsen zijn volgens de archeologen erg zeldzaam in inheemse, zuid-Italische contexten. De kern van de structuur bestaat uit een U-vormig gebouw, aangelegd op een kunstmatig gecreëerd terras net onder het binnenste verdedigingscircuit van de nederzetting. Het achtereinde van dit gebouw staat in relatie tot een groter ommuurd gebied.

Begrafenis

De zogenaamde depositie bestaat uit een serie van grote vaten, gelegen in een van de hoeken van het ommuurde gebied. Ten minste een van deze bevat de overblijfselen van een begrafenis, in het Grieks een zogenaamde enchytrismos. De vaten zijn goed bewaard gebleven en zullen in detail geanalyseerd worden in een van de laboratoria van de Universiteit van Salento. De VU:

“De nieuwste vondsten, gedaan door een team onder leiding van Raphaëlle-Anne Kok, Matteo Merlino en Gert-Jan Burgers, kunnen worden opgeteld bij een rijke serie van eerdere ontdekkingen op de 52 hectare grote archeologische site van Muro Tenente; die betreffen onder andere vestingmuren, huisstructuren, grafvelden, inscripties en stelae.”

Op basis van dit onderzoek hebben de archeologen een reconstructie van het oppidum voorgesteld, die aantoont dat het dicht bevolkt was in de tijd van de Romeinse verovering in de derde eeuw voor Christus.

Hannibal

Dezelfde opgravingen hebben echter aangetoond dat een omvangrijk deel van het oppidum aan het einde van deze eeuw werd vernietigd, ten tijde van de oorlog die Rome in dit gebied uitvocht met Hannibal, de beroemde Carthaagse strijdheer die de Alpen overstak met zijn olifanten. Deze oorlog zou ook het eind van de nieuw ontdekte cultusplaats hebben kunnen veroorzaken.

Meer archeologie
Overzicht van geschiedenisboeken over Italië

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×