Dark
Light

Architect Cuypers centraal in nieuw museum

Auteur:
2 minuten leestijd

Cuypers en Munsterkerk – Gemeente Roermond
De afgelopen twee jaar onderging het Stedelijk Museum Roermond een ingrijpende metamorfose, waarbij de gemeente Roermond het museum verbouwde tot Cuypershuis. In dit nieuwe museum staat de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers centraal. Ook is er aandacht voor interieurvormgeving en biedt het Cuypershuis een podium voor hedendaagse ontwerpers. Op zondag 30 oktober opent het nieuwe museum voor publiek. Om dit te vieren is oktober uitgeroepen tot Cuypersmaand.

Architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) is geboren en getogen in Roermond. Zijn oeuvre, bestaande uit gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels is bijzonder groot. De bekendste gebouwen van zijn hand zijn het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Met de restauratie van kasteel De Haar te Haarzuilens (bij Utrecht) bouwde Cuypers het laatste kasteel van Nederland.Cuypershuis dienstingang – Cuypershuis & Joop Thijssen

Zijn bouwstijl is bijzonder en herkenbaar. Door zijn contacten wist hij tevens de ene opdracht na de andere in de wacht te slepen. Cuypers was daardoor een cultureel ondernemer avant-la-lettre die met zijn werk de horizon en het binnenhuis van Nederland in de negentiende eeuw stevig heeft bepaald.

Roermond speelde een belangrijke rol in het leven van de architect. Cuypers werd hier geboren en getogen en hij is er na zijn verblijf in Amsterdam en Valkenburg weer teruggekeerd. Het contact met zijn geboortestad is hij nooit verloren. Hij realiseerde in Roermond en omgeving diverse werken. Bovendien heeft hij in de stad een statement achtergelaten over zijn kunstopvattingen: het vroegere Stedelijk Museum Roermond. Dit gebouw realiseerde hij in 1853 om er te wonen en te werken. Verder fungeerde het als staalkaart van zijn bouwopvattingen. Dé plek dus om zijn leven en werk te presenteren.

Tijdens de maand oktober worden diverse activiteiten rondom het thema Cuypers en ik georganiseerd. Want in Roermond, maar ook in de regio, is zijn stempel als architect terug te vinden. Hij speelt zo nog steeds een rol in de identiteit van de stad Roermond en daardoor ook van zijn inwoners.

Naast wandelingen langs Cuypers gerelateerde gebouwen, concerten en tentoonstellingen bieden diverse ondernemers tijdens de Cuypersmaand arrangementen aan. Ook is het oude kerkhof van Roermond geopend, waar het graf van familie Cuypers is gelegen. Meer informatie is tevens te vinden op www.vvvmiddenlimburg.nl.

Het Cuypershuis

Cuypershuis nieuwe ingang – Cuypershuis & Joop Thijssen

In het museum Cuypershuis staat architect/ontwerper Pierre Cuypers centraal. De vaste presentatie toont Cuypers als ontwerper, architect, kunstenaar, propagandist, organisator, vernieuwend vakman en idealist met een ontembare werklust. Zo worden zowel zijn professionele als zijn persoonlijke kant in beeld gebracht. Ook is er aandacht voor interieurvormgeving en biedt het Cuypershuis een podium voor hedendaagse ontwerpers.

In het museum worden activiteiten georganiseerd, die een inhoudelijke link met de vaste presentatie en de wisselexposities hebben. Een vast terugkomend item is het jaarlijkse Cuypersweekend en de biënnale met tentoonstelling rond de uitreiking van de kunstprijs van de gemeente Roermond, Harrie Tillieprijs: vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers. Hiermee wil de gemeente Roermond een impuls geven aan het toeristisch aanbod en de culturele infrastructuur van de stad.

×