Atelier Dick Bruna naar Centraal Museum

1 minuut leestijd
Dick Bruna in zijn atelier (Dolph Kohnstamm - cc)
Dick Bruna in zijn atelier (Dolph Kohnstamm - cc)

Het atelier van de beroemde kunstenaar en illustrator Dick Bruna krijgt vanaf september een permanente plaats in het Centraal Museum in Utrecht. In dit atelier op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen.

Alle voorwerpen in de permanente tentoonstelling Atelier Dick Bruna, van potlood tot ladenkast, bevonden zich eerder in Bruna’s voormalige werkruimte. Het Centraal Museum:

In Atelier Dick Bruna krijgen bezoekers het gevoel even heel dicht bij Dick Bruna als kunstenaar en als persoon te zijn. Ze zien hier de plek waar hij tekende en teksten schreef op de typemachine, en waar hij uitgevers, Japanse fans, studenten en pers aan zijn tafel ontving. Maar ook zijn inspiratie in de vorm van boeken en tijdschriften over kunstenaars en ontwerpers. Bruna omringde zich met tal van persoonlijke dingen: foto’s, kaartjes, cadeautjes, briefjes.

De presentatie laat volgens het museum ook zien dat het werk van Dick Bruna veel breder is dan de tekeningen voor nijntje en haar vriendjes, die voor kinderen bedoeld zijn.

In wisselende presentaties wordt Bruna’s veelzijdigheid getoond. Denk bijvoorbeeld aan een thematentoonstelling rond de ontwerpen voor Zwarte Beertjes of ontwerpen voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis.

Dick Bruna is een van de belangrijkste kunstenaars binnen de collectie van het Centraal Museum. Het museum ontving in 2006 ruim 7.000 werken van Dick Bruna in langdurig bruikleen. Deze collectie bestaat uit zeer uiteenlopend werk, waaronder originele tekeningen voor kinderboeken, ontwerpen voor boekomslagen, en affiches, voor non-profit organisaties.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×