Beieren stemt toch in met kritische uitgave Mein Kampf

Mein Kampf
Mein Kampf
De Duitse deelstaat Beieren, eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf, gaat toch akkoord met de uitgave van een wetenschappelijke heruitgave van het beruchte boek van Adolf Hitler.


Het Institut für Zeitgeschichte in München is al langer van plan om het boek opnieuw uit te brengen. Deze editie moet wetenschappelijk commentaar bevatten. Beieren zag aanvankelijk wel iets in zo’n wetenschappelijke uitgave maar na kritiek, van onder meer de Israëlische president Peres, kwam men hierop terug. De deelstaat zette de financiering van de wetenschappelijke uitgave stop en trok toestemming voor publicatie in.

Dat de deelstaat nu alsnog instemt met een heruitgave is opvallend. In december gaf de premier van de deelstaat nog aan dat het uitgeverijen voor de rechter zou dagen als die in 2015 (als het auteursrecht vervalt) het boek opnieuw zouden uitgeven.

Duitsland, ras en politiek

Mein Kampf kwam oorspronkelijk in 1925 uit. Hitler tekende er, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek in op.

- advertentie -

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: