Belevingskunstwerk verbeeldt Slag om de Grebbeberg

2 minuten leestijd
De Stoplijn - Belevingskunstwerk Slag om de Grebbeberg (RAAP)
De Stoplijn - Belevingskunstwerk Slag om de Grebbeberg (RAAP)

Langs de N225 tussen Wageningen en Rhenen is afgelopen week een zogenaamd belevingskunstwerk onthuld. Het kunstwerk geeft passanten een beeld van de Slag om de Grebbeberg, waarbij Nederlandse soldaten van 10 tot 13 mei 1940 de Duitsers – tevergeefs – probeerden tegen te houden.

De Kruiponder positie noordoostelijk van de Grebbeberg (foto: waroverholland)
De Kruiponder positie noordoostelijk van de Grebbeberg (foto: waroverholland)
Langs de provinciale weg zijn nieuwe fietspaden aangelegd Voorafgaand daaraan deed archeologisch bureau RAAP onderzoek. Omdat er veel archeologische vondsten werden aangetroffen die het verhaal van de Slag om de Grebbeberg vertellen.

In het landschap zelf is echter bijna niets dat nog herinnert aan de heftige strijd. Om deze geschiedenis blijvend onder de aandacht te brengen, heeft de provincie Utrecht samen met de gemeente Rhenen besloten het verhaal te laten vertellen in een landschappelijk belevingskunstwerk.

Ooggetuigenverslagen

Dit kunstwerk, getiteld ‘Fragmenten en Patronen’, is ontwikkeld door landschapsarchitect Marcel Eekhout (Parklaan) en beeldend kunstenaar Paul de Kort. RAAP:

“De gebeurtenissen van de Slag om de Grebbeberg zijn op verschillende manieren langs de N225 zichtbaar gemaakt. Het fietspad en een nieuw wandelpad zijn opgevat als een tijdlijn met een aantal belangrijke ankerpunten. Zo is de stoplijn verbeeld door betonnen objecten aan weerszijden van de weg waarin uitspraken staan gedrukt.”

Deze teksten zijn afkomstig uit ooggetuigenverslagen van de Nederlandse militairen en moeten bezoekers bewust maken van de heftige oorlogsperiode in Rhenen. In de Stoplijn is aan één kant van de weg de tekst opgenomen:

“Ik weet de paniek te onderdrukken maar de angst niet”

…en aan de ander kant van de weg staat:

“Overgeven is het eenige wat ons rest”.

Belevingskunstwerk Grebbeberg (Parklaan)
Belevingskunstwerk Grebbeberg (Parklaan)

In het fietspad en het wandelpad langs de N225 is ook een betonstrip gelegd met een patroon van prikkeldraad en op de plek waar zich in 1940 een kabelversperring bevond, liggen nu op een zelfde manier afdrukken van de kabels.

Het kunstwerk begint bij het Hoornwerk in de buurt van de Grebbesluis en loopt door tot iets voorbij het Militair Ereveld Grebbeberg.

Mobiele app

Naast het belevingskunstwerk is een mobiele app ontwikkeld: ‘Slag om de Grebbeberg’. Deze maakt de gebeurtenissen van de Slag om de Grebbeberg volgens de makers zichtbaar en beleefbaar. Via de app zijn onder meer verhalen te beluisteren en vondsten te zien.

Lees ook: Mei 1940 – Een nabeschouwing

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×