Week van de koloniale geschiedenis

Beschermde status voor stadsgezicht begijnhof Mechelen

Zicht vanuit Conventstraat – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft woensdag de voorlopige bescherming van het stadsgezicht van het Groot Begijnhof in Mechelen ondertekend. Het is de bedoeling dat het stadsgezicht binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

Het begijnhof in Mechelen werd gesticht in de dertiende eeuw. Sinds het einde van de zestiende eeuw is het gevestigd binnen de stadsmuren. Het begijnhof kende al twee afzonderlijke beschermingsbesluiten: sinds 1976 was een deel beschermd als landschapen sinds 1985 was het deels beschermd als stadsgezicht. Deze bescherming is nu dus uitgebreid. Minister Bourgeois:

- advertentie -

Uniek aan dit begijnhof is het asymmetrisch en onregelmatig stratenpatroon. Net dit unieke stratenpatroon, atypisch voor een begijnhof, viel door de afbakening van de vorige beschermingsbesluiten deels buiten de bescherming.

Het Groot Begijnhof van Mechelen staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Mechelse begijnhof vormde als het ware een stad in de stad, afgesloten door poorten, huizenrijen en een deel van de stadsmuur. Het ruim negentien hectare grote begijnhof was de verblijfplaats voor ongeveer vijftienhonderd begijnen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: