Bijzondere vondsten in beerput Ons’ Lieve Heer op Solder

1 minuut leestijd
De beerput (Marc van Broekhuysen / Ons' Lieve Heer op Solder)
De beerput (Marc van Broekhuysen / Ons' Lieve Heer op Solder)

In de beerput van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam zijn eeuwenoude objecten aangetroffen. De vondsten staan de komende tijd centraal in de presentatie Blik in de Beerput.

De voorwerpen zijn gevonden tijdens funderingswerkzaamheden in aanloop naar de uitbreiding van het museum.

Objecten die in de beerput gevonden zijn
Objecten die in de beerput gevonden zijn
Een beerput is een diepe afvalput die vroeger dienst deed als toilet en vuilnisbak. De vondsten uit de beerput bij Ons’ Lieve Heer op Solder stammen uit de periode van ongeveer 1650 tot 1800. Onder de unieke objecten bevindt zich Delfts aardewerk, glaswerk en Chinees porselein, dat via de VOC in Amsterdam terecht is gekomen.

Het museum:

“De vondsten geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers van deze woning in de achttiende eeuw. In de voormalige keuken van de steegwoning is nog steeds het oude toilet, ook wel secreet genaamd, aanwezig dat was aangesloten op de beerput. Hoe een dergelijke beerput functioneerde is te zien in een speciaal gemaakte animatie.”

Uitbreiding

Met de in 2013 ingezette grootschalige verbouwing verdubbelt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zijn vloeroppervlak. Het nieuwe museum zal na heropening in de zomer van 2015 bestaan uit twee huizen aan weerszijden van de Heintje Hoekssteeg: het historische huis en het buurpand, dat momenteel wordt verbouwd tot nieuwe entree. De twee huizen worden met elkaar verbonden door een ondergrondse passage. In het nieuwe pand wordt ruimte gecreëerd voor onder andere educatieve programma’s en een museumcafé.

De presentatie Blik in de Beerput is te zien vanaf 23 oktober.

Openingsfoto: De beerput (Marc van Broekhuysen / Ons’ Lieve Heer op Solder)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×