Boliviaans dagboek Che Guevara online te bekijken

Dagboek van Che Guevara – Bron: www.chebolivia.org

Een kopie van een handgeschreven dagboek van Che Guevara, hét symbool van de Cubaanse revolutie, is sinds deze week online te bekijken. Het gaat om het dagboek dat de revolutionair in de periode voor zijn dood in 1967 bijhield in de bergen van Bolivia.

De in Argentinië geboren Che Guevara speelde een belangrijke rol in de revolutie die Fidel Castro in 1959 aan de macht hielp op Cuba. Na in Cuba verscheidene overheidsposten te hebben bekleed reisde Guevara naar Afrika om ook daar een revolutie te bewerkstelligen. Deze campagne mislukte echter, waarna de Argentijn terugkeerde naar Zuid-Amerika.

Ernesto ‘Che’ Guevara


In 1966 vertrok Che Guevara naar Bolivia waar hij probeerde een boerenopstand te ontketenen. In het voorjaar van dat jaar boekte hij met zijn guerrilla’s enkele kleine successen tijdens schermutselingen met het Boliviaanse leger. Tot ontevredenheid van Guevara bleek de boerenbevolking moeilijk over te halen deel uit te gaan maken van de guerrillabeweging. Daarnaast weigerde de Boliviaanse Communistische Partij Guevara’s troepen te ondersteunen.

- advertentie -

Het dagboek dat online gezet is geeft inzicht in deze laatste fase uit het leven van de bekende revolutionair. Che Guevara schreef in het dagboek van november 1966 tot en met oktober 1967.

Op de achtste oktober werd Guevara na een kort vuurgevecht overvallen door het Boliviaanse leger. Een dag later werd hij overgebracht naar een schoolgebouw en geëxecuteerd door de Boliviaan Mario Terán.

Zijn dagboek werd later overgedragen aan Cuba, dat het in 1968 publiceerde. Volgens onderzoekers bevatte die tekst echter een aantal wijzigingen ten opzichte van het originele manuscript. Zo zou bijvoorbeeld het ruwe taalgebruik wat zijn gekuist. Een kopie van het originele dagboek is nu te bekijken op www.chebolivia.org

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: