Dark
Light

Brieven en kaarten uit getto’s en nazi-kampen

1 minuut leestijd

Post uit de vergetelheid
In Nationaal Monument Kamp Vught is van 15 februari tot en met 17 april de expositie Post uit de vergetelheid: brieven en kaarten uit getto’s en nazi-kampen te zien.

Getoond wordt de collectie brieven en kaarten van Bennie Vlaskamp. Op een vlooienmarkt in Warschau kocht Vlaskamp jaren geleden de eerste brieven uit het concentratiekamp Dachau. Dit was het begin van wat uit zou groeien tot een aanzienlijke verzameling. Momenteel bevat de collectie ook verschillende bijzondere voorbeelden van nazi-propaganda, zoals bijvoorbeeld een briefkaart uit 1938 met daarop



een voorstelling van der Ewige Jude. De Jood op deze briefkaart werd bewust afgebeeld als een donker type met een grote neus, geld in de ene en zweep in de andere hand met hamer en sikkel om het ‘Joods-communistische complot’ aan te duiden.

Vorig jaar verscheen er al een boek over de bijzondere verzameling van Bennie Vlaskamp. In dit boek, eveneens getiteld Post uit de vergetelheid, wordt net als in de tentoonstelling een beeld gegeven van de manier waarop de nazi’s post als propagandamiddel gebruikten. Daarnaast zijn er ook voorbeelden te vinden van poststukken die Joden vanuit getto’s, concentratie- en vernietigingskampen verstuurden.

Voor de tentoonstelling heeft Vlaskamp vrijwel uitsluitend materiaal uit zijn privé-collectie gebruikt. Op 20 februari is Vlaskamp in Vught aanwezig en zal hij de verhalen achter zijn verzamelde poststukken toelichten.

Tijdens deze bijeenkomst is ook oud-gevangene Ernst Verduin aanwezig. Verduin zal spreken over zijn zusje Wanda, die tijdens de oorlog in sobibor werd vermoord. Haar dagboek en een aantal brieven zijn te zien in de expositie. De brieven en het dagboek van Wanda Verduin beslaan de periode van februari 1942 tot mei 1943 en geven een helder beeld van een 17-jarig Joods meisje, dat wordt weggerukt uit haar leven in Bussum, weg van haar vrienden en vriendinnen. Ernst Verduin werd samen met zijn zus op transport gesteld naar Auschwitz. Wanda stierf op 15 februari 1944, achttien jaar jong. Ernst werd tewerkgesteld in Monowitz en werd in januari 1945 overgebracht naar Buchenwald, waar hij op 11 april werd bevrijd.

De entree voor zowel de expositie als de bijeenkomst is vrij. De bijeenkomst begint om 14.15 uur. Meer informatie op www.nmkampvught.nl

×