Byzantijnse wijnpers uit zesde eeuw gevonden

1 minuut leestijd
De gevonden wijnpers (Foto: IAA)
De gevonden wijnpers (Foto: IAA)

Israëlische archeologen hebben tijdens opgravingen een enorme wijnpers van 1400 jaar oud gevonden. Dat maakt het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Het is één van de grootste wijnpersen ooit gevonden in het gebied, die voor de productie van wijn werd gebruikt in de zesde en zevende eeuw na Christus. De pers werd gevonden in het zuiden van Israël. Hij is 6,5 bij 16,5 meter en enigszins beschadigd.

Volgens Uzi Ad van de Israel Antiquities Authority (IAA), die de opgraving leidt, produceerde de wijnpers grote hoeveelheden wijn. Vermoedelijk werd de wijn gebruikt voor de export, aangezien het veel te veel was voor de lokale boerenbevolking. Via een grote handelsmarkt in Egypte werden in die tijd veel producten geëxporteerd naar Europa.

Al eerder werd een soortgelijke wijnpers gevonden die vermoedelijk door dezelfde persoon is gemaakt. De technologie die is gebruikt voor de pers was destijds vooruitstrevend. De vaten van de wijnpers waren achthoekig, wat zeer ongebruikelijk was in de zesde en zevende eeuw. De wijnpers was oorspronkelijk 15 bij 16,5 meter en had een bodem met mozaïeken waar de druiven werden vertrapt. De ongegiste druivensap liep vervolgens naar losse vaten en bleef daar drie tot vijf dagen om te gisten.

Israël was één van de eerste landen die wijn produceerde, al in de Bijbelse tijd. Tijdens de overheersing van de moslims in het gebied stopte de wijnproductie. In de negentiende eeuw werd de wijnproductie nieuw leven ingeblazen. Sinds de wijnmakerij in de jaren ’80 professioneler is geworden, wordt de Israëlische wijn internationaal populairder.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×