Artikelen over de geschiedenis van de luchtvaart. Van de heteluchtballon tot de eerste straalvliegtuigen. En natuurlijk vergeten we Nederlandse pioniers als Anthony Fokker en Frits Koolhoven niet.
Snelwegen kunnen tijdens militaire conflicten een verrassende rol spelen als provisorisch vliegveld, waarbij delen van snelwegen worden ingericht als alternatieve landingsbanen.…
Eind volgende maand wordt bij het voormalige schijnvliegveld De Kiek in Riel een monument ter ere van de vijf bemanningsleden van een Wellington III bommenwerper die…
In Holwert zijn stoffelijke resten aangetroffen tijdens de berging van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, de Vickers Wellington HE346. Het toestel van de Royal…
De Nederlandse luchtvaartpionier Clément van Maasdijk maakte in 1910 als een van de eerste Nederlanders boven ons land een vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig. Tragisch genoeg…
Geregeld valt er in de media te zien of te horen dat NAVO-gevechtsvliegtuigen van hun basis zijn opgestegen om naderende Russische vliegtuigen die het luchtruim schenden,…
In de geschiedenis van de luchtvaart hebben tal van onopgeloste of ten dele opgeloste ongevallen plaats gevonden. Berucht om haar mysteries is de ‘Bermudadriehoek’ in het…
Vliegt de Amerikaanse president, dan krijgt het toestel waarin hij zit de roepnaam (call sign) Air Force One toegekend. Hoe is het vliegtuig aan die roepnaam…
De meeste uit vliegtuigen die met pensioen gaan eindigen op een Aircraft Boneyard, een soort ‘knekelhuis’ voor vliegtuigen. In de wereld zijn er tal van dergelijke…
De Nederlandse oorlogsveteraan André Hissink is op nieuwjaarsdag op 104-jarige leeftijd overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde de in Batavia geboren Nederlander namens de Royal Air…
Op 13 december 1943 werd luchthaven Schiphol bij Amsterdam door de geallieerden gebombardeerd en operationeel uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat de luchthaven de Duitsers nog…
Op 12 juli 1849 voerde Oostenrijk een bijzondere aanval uit op Venetië. De Oostenrijkers stuurden een zwerm luchtballonnen waaraan kleine bommen waren bevestigd richting de stad.…
De Amerikaanse marine wilde eind jaren veertig een supersonisch jachtvliegtuig dat kon opereren zonder vliegvelden. Het grootste probleem met vliegtuigen is namelijk dat ze start- en…
Rond de millenniumwisseling wist 98 procent van de mensen in Duitsland wie Beate Uhse was. Als boegbeeld van de seksuele voorlichting of als bevrijdster van de…
"Duizenden Ieren stonden vanavond zwijgend aan de kant, toen de lichamen van enkele tientallen slachtoffers van de ramp met de “Hugo de Groot” in het sluimerende…
Ultrageheim was de 'Norden Bombsight' tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens piloten van de Amerikaanse luchtmacht konden ze met deze Nederlandse uitvinding 'een bom in een harington…