Christie’s veilt olympische bokaal Spyridon Louis

De Olympische bokaal
Bij veilinghuis Christie’s in Londen gaat in april een zilveren beker die is gewonnen door Spyridon Louis (1873-1940) onder de hamer.

De Griek won tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 de marathon. Hij werd voor deze zege onderscheiden met een zilveren beker, een zilveren medaille, een antieke vaas en een olijftak. Uit handen van de Griekse koning George I ontving hij ook een diploma.

Louis’ kleinzoon Spyros doet de olympische beker die al 116 jaar in de familie is in de verkoop. Hij verwacht dat de beker zo’n 190.000 euro zal opbrengen. Dat bedrag wil hij verdelen tussen zijn twee kinderen omdat het “onmogelijk blijft om een beker in tweeën te verdelen”.

- advertentie -

De vijftien centimeter hoge zilveren beker wordt op 18 april geveild bij Christie’s in Londen. Het Griekse olympisch museum wil de trofee van Spyridon Louis graag hebben.


~ Natascha NeefParakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: