In Tsjechië is commotie ontstaan over het voornemen van de zoon van nazikopstuk Reinhard Heydrich om het kasteel te renoveren waar zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog resideerde. Dat meldt de Daily Mail.
Het vervallen kasteel bevindt zich in de Tsjechische gemeente Panenske Brezany, vlakbij Praag. De 76-jarige Heider Heydrich heeft de gemeente aangeboden om te zoeken naar (Europese) fondsen voor het herstellen van het kasteel,waar hij zelf tot het einde van de oorlog gewoond heeft. Veel Tsjechen zijn tegen het herstellen van het kasteel, omdat dit een smet zou vormen op de herinnering aan de vele slachtoffers van het beleid van Reinhard Heydrich (1904-1942). Boze Tsjechen zijn een petitie op internet gestart tegen de renovatie van het kasteel.
Van leider van de inlichtingendienst van de SS, de Sicherheitsdienst, waarvan hij aanvankelijk de enige medewerker was, klom Reinhard Heydrich op tot de op één na machtigste man binnen het nazi-terreurapparaat. Propagandaminister Joseph Goebbels noemde hem “de radicaalste en meest succesvolle strijder tegen staatsvijanden.” Tijdens de oorlog stond hij aan het roer van het Reichssicherheitshauptamt, waarin alle veiligheids- en politiediensten van het Derde Rijk, verenigd waren.
Heydrich is vooral berucht geworden door zijn grote betrokkenheid bij de totstandkoming van de Holocaust. Gedurende de oorlog was Heydrich degene die de Einsatzgruppen naar de Sovjet-Unie stuurde met de opdracht om Joden te executeren. Hij plande de Endlösung die op de Wannseeconferentie in januari 1942 besproken werd met de door hem uitgenodigde vertegenwoordigers van de rijksministeries.
Vanaf 1941 verenigde Heydrich zijn werkzaamheden voor de SS met de functie van Rijksprotector van Bohemen en Moravië, zoals Tsjechië van 1939 tot 1945 genoemd werd. Op 27 mei 1942 werd Heydrich in Praag het slachtoffer van een aanslag op zijn leven, gepleegd door Tsjechische SOE-agenten. Op 4 juni 1942 overleed hij aan de gevolgen van zijn verwondingen. Gruwelijke represailles van de nazi’s waren het gevolg. Het Tsjechische dorpje werd van de aardbodem weggevaagd; de mannelijke bevolking werd geëxecuteerd en de vrouwen en kinderen werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Ravensbrück en het getto van Lodz.
Niet iedereen is tegen het herstel van de voormalige residentie van Reinhard Heydrich. “We moeten onderscheid maken tussen de zoon en de vader”, zo verklaart Libor Holik, de burgemeester van de gemeente Panenske Brezany. “De zoon was slechts tien jaar oud toen hij Panenske Brezany verliet aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, dus hij wist toen helemaal niet wat oorlog was.” Ook Milous Cervencl, de directeur van het herinneringscentrum in Lidice, is niet tegen de plannen. Hij zegt: “Ik heb er geen probleem mee. Ik zie het als een compensatie, een spijtbetuiging voor de misdaden waarvoor zijn vader verantwoordelijk was.”
~ STIWOT
Lees ook: Zo kwam de ‘Slager van Praag’ aan zijn einde
Boek: Heydrich – Het gezicht van het kwaad