In Het Spoorwegmuseum in Utrecht is vanaf oktober een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de zogenaamde ‘boottreinverbinding’ tussen Nederland en Groot-Brittannië.
Door samenwerkingsverbanden tussen scheepvaart- en treinmaatschappijen ontstond er in de negentiende eeuw een gecombineerde boottreinverbinding tussen Nederland en Engeland. Reizigers konden vanaf elk station in Nederland een combinatieticket boeken voor trein èn boot waardoor de reis eenvoudiger en minder tijdrovend werd.
In de tentoonstelling ‘Sporen over zee’ in het Spoorwegmuseum aandacht voor de geschiedenis en ontwikkeling van deze boottreinverbinding vanaf 1875. De tentoonstelling begint in het reisbureau waar affiches, oude advertenties en dienstregelingen de bezoeker terug in de tijd brengen. Op het perron treffen bezoekers vervolgens de kaitein van het eerste schip dat in 1875 vertrok. Hij toont de persoonlijke logboeken van reizigers die de reis ooit maakten.
Via de douane komt de bezoeker hierna bij de boeg van een levensgroot schip waar foto’s, modellen, affiches en collectiestukken een aantal thema’s belichten waaronder toerisme, landverhuizingen, scheepsrampen en kindertransporten. Deze thema’s schetsen een beeld van de hoogtijdagen van de boottreinverbinding, maar laten ook zien hoe deze soms in economisch zwaar weer verkeerde.