De Gouden Eeuw, een dertiendelige televisieserie

Gepresenteerd door Hans Goedkoop
2 minuten leestijd
Hans Goedkoop tijdens de opname van de televisieserie over de Gouden Eeuw – Foto: NTR/VPRO – Gerda Jansen Hendriks
Hans Goedkoop tijdens de opname van de televisieserie over de Gouden Eeuw – Foto: NTR/VPRO – Gerda Jansen Hendriks

Vanaf dinsdagavond zenden de VPRO en de NTR dertien weken lang documentaires uit over de Gouden Eeuw, de meest welvarende periode die Nederland ooit heeft gekend.

Hans Goedkoop tijdens de opname van de serie – Foto: NTR/VPRO – Roel van Dalen
VPRO en NTR zijn bezig met een interessante reeks. Eerder maakten ze al geschiedenisseries over de Tweede Wereldoorlog (2009) en de slavernij (2011). In de nieuwe serie, die gepresenteerd wordt door Hans Goedkoop, wordt de zeventiende eeuw dus onder de loep genomen.

De makers willen in dertien afleveringen van veertig minuten een link leggen tussen het heden en de Gouden Eeuw:

“Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de zeventiende eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde. In dertien afleveringen van veertig minuten komen thema’s als globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, beurs en mediahypes voorbij.”

Wilhelmus

In de eerste aflevering wordt er onder meer stilgestaan bij de geschiedenis van het Wilhelmus, een propagandalied dat ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog werd geschreven en bedoeld was om de Staatse troepen nieuw moraal te geven in hun strijd tegen de Spanjaarden. Presentator Hans Goedkoop probeert te achterhalen waar de tekst van het lied over gaat en spreekt onder meer met schrijver Tom Lanoye en muziekwetenschapper Louis Grijp. Ook is er aandacht voor de vermeende auteur van het beroemde lied: Marnix van Sint-Aldegonde, rechterhand van Willem van Oranje.

Promo voor de televisieserie:

https://youtu.be/rtzTwr3h9XY

Boek en tentoonstellingen

Boek bij de televisieserie
Net als bij de voorgaande geschiedenisseries is er ook nu weer een boek uitgebracht. In dit boek, geschreven door Hans Goedkoop en Kees Zandvliet, worden dezelfde onderwerpen behandeld als in de televisieserie.

Verder zijn er verschillende musea die met tentoonstellingen inspelen op de serie. Het Amsterdam Museum vertelt in de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld het verhaal van de zeventiende eeuw aan de hand van nieuwe multimediatechnieken en een groot aantal historische topstukken van onder meer Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en Melchior d’Hondecoeter. In VOC-stad Hoorn staat men de komende maanden ook stil bij de Gouden Eeuw. Daar kan men in een tentoonstelling ontdekken hoe het in de zeventiende eeuw stond met de roddel en achterklap.

Welkom in de Gouden Eeuw

Naast de algemene geschiedenisserie ontwikkelde de NTR een ‘historische comedy voor alle leeftijden’ onder de titel Welkom in de Gouden Eeuw. In afleveringen van 25 minuten wordt steeds een bepaald facet van de zeventiende eeuw belicht. Van VOC tot rampjaar en van Rembrandt tot Piet Hein. De afleveringen worden gespeeld door cabaretiers als Alex Klaasen, Plien van Bennekom, Martine Sandifort, Marcel Musters, Ellen Pieters en Hans Kesting.

De televisieserie op DVD

Eerste aflevering van de tv-serie ‘Gouden Eeuw’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×