De rol van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog

1 minuut leestijd

Foto: NIOD
Kort nadat Nederland in 1940 door de Duisters was bezet, werd het zogenaamde Vaarplichtbesluit afgekondigd. Door dit besluit werden zeelieden verplicht te blijven varen op de schepen die vanaf dat moment werden ingezet voor de, vaak niet ongevaarlijke, transporten van de geallieerde legers. De zeelieden hadden door dit besluit nauwelijks nog contact met het thuisfront waardoor zowel de zeelieden als hun families in onzekerheid verkeerden over elkaars lot.


In 2014 verschijnt bij uitgeverij Boom een boek over de rol van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek verschijnt op initiatief van Stichting DdM, een stichting die zich ten doel stelt persoonlijke verhalen uit de Nederlandse geschiedenis voor een breed publiek beschikbaar te maken. Een bekend project van de stichting is de website Klim naar de Vrijheid waarop verhalen van tien zuidelijke Engelandvaarders worden verteld.

Nu is de stichting dus bezig met een boek over de rol van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de koopvaardij in oorlogstijd zijn al verschillende boeken verschenen, maar volgens de stichting ontbreekt tot nu toe een handzaam en aantrekkelijk geïllustreerd overzichtswerk dat voor een breed publiek toegankelijk is. De nieuwe uitgave, die waarschijnlijk de titel Een onvergetelijke zeemansgeschiedenis krijgt, gaat niet zozeer over de schepen maar over de ervaringen en beleving van de koopvaardijlieden en hun achterban. Het boek zal onder meer tien journalistiek portretten van veteranen bevatten.

Aan het boek werken gerenommeerde auteurs van onder meer het NIOD, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en de Universiteit Leiden mee.

Materiaal gezocht

Om, letterlijk en figuurlijk, een goed beeld te kunnen geven van de koopvaardij tijdens de oorlogsjaren is de boekredactie op zoek naar dagboeken, brieven en foto’s van Nederlandse koopvaardijveteranen en hun familieleden uit en over de oorlogsperiode. Wie dergelijk materiaal heeft kan contact opnemen met Stichting DdM.

0
Reageren?x
×