Dark
Light

Dode Zeerollen in het Drents Museum

Auteur:
2 minuten leestijd
Woorden van de Wijze tot de Kinderen van de Dageraad – Afb: Drents Museum

Vanaf aankomende donderdag is in het Drents Museum in Assen een bijzondere tentoonstelling te bezoeken. Het museum exposeert tot en met begin volgend jaar een aantal delen van de wereldberoemde Dode Zee-rollen.

Genesis – Afb: Drents Museum


Carneool halfedelsteen met ingesneden beeldwerk dat de stadsgodin Tyche / Amazone voorstelt. Op haar hoofd draagt zij een kroon met drie torens – Jeruzalem, zuidwestelijke hoek van de tempelommuring, 2e eeuw na Chr. – Afb: Drents Museum

In de tentoonstelling worden in totaal zestien rollen getoond, in twee sets van acht stuks. Een aantal fragmenten zijn nog niet eerder aan het publiek getoond. Naast de manuscripten zijn er ruim vierhonderd objecten uit het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jeruzalem en de grotten van Qumran, die de geschriften plaatsen in de culturele en historische context van de Grieks-Romeinse tijd.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling heeft het Drents Museum nauw samengewerkt met het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en de Israel Antiquities Authority, de beheerder van de Dode Zee-rollen.

De vondst van de Dode Zee-rollen noemt het Drents Museum “één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw”. De teksten – geschreven tussen de tweede eeuw voor tot de eerste eeuw na Christus – zijn tussen 1947 en 1956 gevonden in elf grotten in de omgeving van Qumran, aan de noordwestkust van de Dode Zee.

De tijd van Jezus

De rollen die in het Drents Museum getoond worden zijn afkomstig uit de grotten 4 en 11. Grot 11 wordt ook wel de ‘Dutch cave’ genoemd, omdat de meeste rollen uit die grot onderzocht en vertaald zijn door het Qumran Instituut in Groningen. De teksten op deze rollen zijn van grote waarde voor onze informatie over de geschiedenis en cultuur uit de tijd van Jezus.

De rollen die worden gepresenteerd zijn op verschillende manieren van belang voor ons begrip van de ontwikkeling van een canon van heilige teksten. Zo toont de ‘Psalmenrol’ dat er meerdere versies van het Psalmenboek waren. Ook enkele teksten die niet in de Bijbel zijn terechtgekomen worden tentoongesteld. Deze laten zien op welke manieren Bijbelse tradities verder werden ontwikkeld, in bekende en onbekende richtingen.

Voorbeelden hiervan zijn de ‘Regel van de Gemeenschap’, het ‘Apocryphon van Daniel’ en ‘Het Nieuwe Jeruzalem’. Eén van de ´Dutch cave-rollen´ is extra spectaculair door zijn afmeting: de ‘Paleo-Leviticus’ rol is met één meter lengte het langste deel van een rol dat te zien zal zijn.

De zestien rollen worden vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal in twee sets van acht getoond. Halverwege de tentoonstelling (medio oktober 2013) zal de eerste serie van acht worden vervangen door een tweede serie.

De tentoonstelling is te zien van 9 juli 2013 tot en met 5 januari 2014.

Gerelateerde boeken:

Cilindrische kruiken van aardewerk (‘boekrolkruiken’) en deksels. De ontdekking van de kruiken in Qumran en in de grotten zou bewijs kunnen zijn van de verbinding tussen de nederzetting en de grotten. – Afb: Drents Museum

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×