Dark
Light

Earthrise, de beroemde foto uit 1968 van een aardopkomst

“We gingen naar de maan maar ontdekten de aarde”
Auteur:
2 minuten leestijd
Earthrise (aardopkomst) is een foto van de Aarde, gemaakt in 1968 door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie.
Earthrise (aardopkomst), de foto van de aarde, gemaakt in 1968 door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie.

Op 24 december 1968 maakte astronaut William Anders een van de beroemdste foto’s van de aarde, getiteld Earthrise. Tijdens de Apollo 8-missie waaraan hij deelnam zag de Amerikaan vanuit een venster hoe de aarde als het ware opkwam boven de horizon van de maan. Op de foto is de aarde te zien als een kleine, blauw-witte bol met daarachter de diepe duisternis van de ruimte en op de voorgrond een rotsachtig maanlandschap.

De crew van Apollo 8: James Lovell, William Anders en Frank Borman.
De crew van Apollo 8: James Lovell, William Anders en Frank Borman.
Apollo 8 was de eerste bemande missie die in een baan om de maan werd gebracht. Een spannende operatie, mede doordat men aan de achterkant van de maan geen contact meer had met de aarde en de raketmotor precies op het juiste moment moest aanzetten om terug te kunnen naar de aarde. Zelf schatte William Anders dat er eens kans van één op drie was dat hij de expeditie niet zou overleven.

Toen de astronauten na een reis van drie dagen bij de maan arriveerden, lazen ze elkaar tijdens een live-verbinding met de aarde om de beurt stukken voor uit het bijbelse scheppingsverhaal. Na afloop wensen ze de toehoorders een fijne kerst.

Het was voor het eerst dat een bemand ruimtevaart de lage baan om de aarde verliet en naar de maan reisde. De maan zelf werd tijdens deze operatie nog niet bezocht. Die eer was ruim een half jaar later weggelegd voor de bemanning van Apollo 11.

Zelf zei fotograaf William Anders later onder meer het volgende over de Apollo 8-expeditie:

We kwamen helemaal hierheen om de maan te verkennen en het belangrijkste dat we ontdekten was de aarde.

De iconische foto zorgde ervoor dat veel mensen ineens anders naar de aarde keken en zich bewust werden van haar plaats in de kosmos. William Anders was, net als zijn reisgenoten, ook onder de indruk. De aarde hing daar volgens hem “als een stofdeeltje in de oneindigheid”.

De milieubeweging maakte in de jaren hierna ook veel gebruik van de foto omdat deze volgens haar de kwetsbaarheid en de geïsoleerde positie van onze planeet zo treffend had vastgelegd.

Vliegtuigcrash

De man die de bewuste foto maakte kwam op 7 juni op tragische wijze om het leven. De negentigjarige voormalige astronaut stierf toen zijn vliegtuig, een Beechcraft Mentor die hij zelf bestuurde, neerstortte in het water voor de San Juan-eilanden in de staat Washington. Er waren geen andere inzittenden.

NASA-portret van William Anders uit 1964
NASA-portret van William Anders uit 1964

Boek: The Daring Odyssey of Apollo 8

Bronnen â–¼

-Kroniek van de 20ste eeuw – Aart Aarsbergen, red. (Agon) p.1968
-https://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/moon-earth-moon/
-https://historiek.net/religie-en-wetenschap-onverenigbaar-vergeet-het-maar/162851/
-https://nos.nl/artikel/2523612-astronaut-anders-bekend-van-earthrise-omgekomen-bij-vliegtuigongeluk
×