Archeologen hebben in het zuiden van Mexico een eeuwenoude grafpiramide ontdekt. Het gaat om de oudste grafpiramide die ooit in Midden-Amerika is gevonden.
De vondst werd gedaan bij een archeologische vindplaats bij Chiapa de Corzo, een stad in het zuiden van Mexico. In de grafpiramide vonden de onderzoekers een graftombe met daarin de overblijfselen van een man van ongeveer vijftig jaar. In de tombe troffen de onderzoekers verder onder meer halskettingen, vulkanisch glas en aardewerken vaten aan.
Volgens archeoloog Emiliano Gallaga dateert de graftombe uit de periode tussen 500 en 700 voor Christus.
In Midden-Amerika zijn verschillende piramiden te vinden. In tegenstelling tot de Egyptische piramides werden deze bouwwerken in de Pre-Spaanse culturen echter lang niet altijd gebruikt als grafmonumenten. Vaak fungeerden de piramiden als een soort voetstuk van een tempel. Soms werden ze wel gebruikt als grafmonumenten. Zo is onder een piramide in de oude Mayastad Palenque bijvoorbeeld het graf van een vorst gevonden.
De nu gevonden grafpiramide is echter een stuk ouder dan deze Maya-piramide in Palenque die dateert uit de zevende eeuw na Christus.
Wie er begaven ligt in de recent ontdekte 2700 jaar oude graftombe is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een hoogwaardigheidsbekleder of een priester. Zijn graf bevindt zich in een stenen kamer die vermoedelijk een houten dak had. Dit dak is echter lang geleden bezweken onder de druk van de piramide die op het graf werd gebouwd.