De Volkskrant meldt dinsdag dat er voor het eerst in de geschiedenis foto’s zijn opgedoken van executies in voormalig Nederlands-Indië. De beelden zijn vermoedelijk gemaakt tijdens de politionele acties.
De foto’s, die dinsdag in de Volkskrant zijn gepubliceerd, zijn afkomstig uit het privéalbum van een soldaat en werden onlangs gevonden door een medewerker van het gemeentearchief van Enschede. Op een foto is te zien hoe drie personen, hoogstwaarschijnlijk Indonesiërs, voor een greppel worden geëxecuteerd. Een andere foto toont een groot aantal lijken in de greppel met enkele Nederlandse soldaten die toekijken.
Experts van het NIOD en het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zeggen tegen de Volkskrant dat het om unieke foto’s gaat. Historici die de foto’s hebben bekeken twijfelen volgens de kant ook niet aan de echtheid. Waar en waarom de executie heeft plaatsgevonden is nog niet bekend. De foto’s werden gemaakt door een soldaat uit Enschede die als dienstplichtige in Nederlands-Indië diende. Hij is inmiddels overleden. Hij werd in 1947 uitgezonden en keerde pas in 1950 terug, na de soevereiniteitsoverdracht.
Een medewerker van het gemeentearchief van Enschede zag de albums enige tijd geleden in een vuilcontainer liggen en haalde ze eruit. Bij het doorbladeren van het album bleek het om bijzondere foto’s te gaan.
Onderzoek
Vorige maand pleitten directeuren van drie onderzoeksinstituten nog voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949.
Volgens de directeuren van het NIOD, Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is er door zowel Nederlandse militairen als Indonesische groeperingen veel excessief geweld gebruikt. Een onderzoek zou hierover helderheid moeten geven.
Meer Nederlands-Indië
Boek: De brandende kampongs van Generaal Spoor
Overzicht van Boeken over Nederlands-Indië en Indonesië