Museum Geelvinck in Amsterdam staat tot eind deze maand met een kleine fototentoonstelling stil bij het ontzet van Leningraf in 1944.
Op 26 januari 1944 wist het Rode Leger het Duitse beleg van Leningrad – het huidige St. Petersburg – te doorbreken en beëindigde daarmee een van de bloedigste en langdurigste blokkades uit de recente geschiedenis. De belegering van de vrijwel geheel ingesloten stad door de Duitse troepen duurde 872 dagen (vanaf 8 september 1941) en is één van de meest dramatische van de Tweede Wereldoorlog.
Alleen al aan burgerslachtoffers vielen meer dan een miljoen doden. Met een Russische fototentoonstelling worden zeventig jaar na de bevrijding van Leningrad de heroïsche strijd en zijn vele slachtoffers in Museum Geelvinck herdacht.
Museum Geelvinck staat met een fototentoonstelling stil bij het ontzet van de stad. De foto’s geven een beeld van de door beschieting en bombardementen geteisterde bevolking. De stad, met een bevolking van drie miljoen mensen, was slechts te bereiken via het in de winter bevroren Lagodameer, “de Weg van het Leven”. De hongersnood, die hiervan het gevolg was, had vreselijke gevolgen. Desondanks wist de stad zich staande te houden tegen de Duitse en Finse troepenmacht, die haar hadden ingesloten. Uiteindelijk wist het Rode Leger de aanvallers terug te dringen. Nadien is de gehavende stad volledig herbouwd, maar nog steeds zijn rond de stad resten van in puin geschoten paleizen te vinden, als een herinnering aan de wissel die deze blokkade op de stad en haar bevolking trok.
Naast de foto’s worden er aquarellen van Tatyana Yassievich (2010) getoond. Ook is er een film te zien van Sergey Loznitsa. De tentoonstelling loopt tot en met 28 februari 2014.