Frankrijk en Duitsland vieren 50 jaar vriendschap

1 minuut leestijd

In de Franse stad Reims stonden Frankrijk en Duitsland zondag stil bij het feit dat beide landen vijftig jaar eerder het tijdperk van verzoening inluidden.

Charles de Gaulle en Konrad Adenauer ontmoetten elkaar op 8 juli 1962 in Reims, een stad ongeveer 125 kilometer ten noordoosten van Parijs. In de beroemde kathedraal van de stad woonden de twee staatslieden destijds een zogenaamde mis voor de vrede bij.

De vriendschappelijke relatie werd een half jaar later in Parijs bezegeld met het Élysée-verdrag. De twee staatslieden spraken toen onder meer af geregeld bij elkaar te komen om kwesties op het gebied van veiligheid en buitenlandse zaken met elkaar te bespreken. Ook beloofden ze voortaan eerst met elkaar te overleggen voordat er op Europees niveau beslissingen zouden worden genomen.

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwamen zondag in Reims bijeen om de bijeenkomst van 1962 te herdenken en vijftig jaar vriendschap te vieren.

Merkel en Hollande brachten, net als hun voorgangers, ook een bezoek aan de kathedraal van Reims. De twee werden daar ontvangen door bisschop Thierry Jordan en woonden vervolgens een herdenkingsmis bij. Na afloop van de mis zei de Franse president Hollande onder meer:

“Onze vrienschap inspireert Europa. We willen geen lessen leren, we willen een voorbeeld geven. We willen elkaar niet imiteren, we willen ons verbond versterken om samen sterker te zijn.”

Bondskanselier Merkel stond in haar toespraak stil bij de economische crisis:

“Europa kan sterker uit deze crisis komen dan toen die begon. We moeten ons bij onze dagelijkse inspanningen steeds weer één ding voor ogen houden: Wij Europeanen zijn tot ons grote geluk verenigd.”

Reims is overigens ook de stad waar de Duitsers in mei 1945 de capitulatie tekenden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×