Frankrijk en Duitsland vieren 50 jaar vriendschap

Adenauer en De Gaulle in de kathedraal van Reims, 8 juli 1962 – Foto: Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland
In de Franse stad Reims stonden Frankrijk en Duitsland zondag stil bij het feit dat beide landen vijftig jaar eerder het tijdperk van verzoening inluidden.

Charles de Gaulle en Konrad Adenauer ontmoetten elkaar op 8 juli 1962 in Reims, een stad ongeveer 125 kilometer ten noordoosten van Parijs. In de beroemde kathedraal van de stad woonden de twee staatslieden destijds een zogenaamde mis voor de vrede bij.

De vriendschappelijke relatie werd een half jaar later in Parijs bezegeld met het Élysée-verdrag. De twee staatslieden spraken toen onder meer af geregeld bij elkaar te komen om kwesties op het gebied van veiligheid en buitenlandse zaken met elkaar te bespreken. Ook beloofden ze voortaan eerst met elkaar te overleggen voordat er op Europees niveau beslissingen zouden worden genomen.

- advertentie -

De Franse presidentFrançois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwamen zondag in Reims bijeen om de bijeenkomst van 1962 te herdenken en vijftig jaar vriendschap te vieren.

Merkel en Hollande brachten, net als hun voorgangers, ook een bezoek aan de kathedraal van Reims. De twee werden daar ontvangen door bisschop Thierry Jordan en woonden vervolgens een herdenkingsmis bij. Na afloop van de mis zei de Franse president Hollande onder meer:

Onze vrienschap inspireert Europa. We willen geen lessen leren, we willen een voorbeeld geven. We willen elkaar niet imiteren, we willen ons verbond versterken om samen sterker te zijn.

Bondskanselier Merkel stond in haar toespraak stil bij de economische crisis:

Europa kan sterker uit deze crisis komen dan toen die begon. We moeten ons bij onze dagelijkse inspanningen steeds weer één ding voor ogen houden: Wij Europeanen zijn tot ons grote geluk verenigd.

Reims is overigens ook de stad waar de Duitsers in mei 1945 de capitulatie tekenden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: