Bij opgravingen in Nijmegen zijn delen van een Romeinse wachttoren, stadsmuur en gracht gevonden. Opvallend is de vondst van de stenen fundering van een wachttoren. Deze maakte deel uit van de stadsmuur. Het is voor het eerst dat in Nijmegen restanten van een dergelijke toren zijn gevonden.
De vondst werd gedaan op de hoek van de Kanaalstraat/Waterstraat in Nijmegen-West. De stadsmuur, wachttoren de ongeveer tien meter brede gracht stammen uit 160-170 na Christus en werden aangelegd ter verdediging van de Romeinse stad. De muur was ongeveer een meter dik. De wachttorens bevonden zich vermoedelijk in de buurt van de vier toegangspoorten.
Behalve de restanten van de verdedigingswerken vonden medewerkers van het gemeentelijk Bureau Archeologie en Monumenten de stenen fundering van een groot, luxe huis met vloerverwarming. Verder werden onder meer een bijna compleet terracotta masker, een cirkellamp, munten, bronzen mantelspelden en andere gebruiksvoorwerpen gevonden.
De opgravingen in Nijmegen vinden plaats in opdracht van de gemeente en een woningcorporatie in verband met herstructereringsplannen. De fundamenten van de vestingwerken bevinden zich onder het deel dat openbare ruimte is. Ze blijven onaangeroerd op ongeveer 80 centimeter diepte in de grond liggen.
Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux