Een gebeeldhouwde inktpot uit de Middeleeuwen

Bijzondere aanwinst Rijksmuseum Amsterdam
1 minuut leestijd
De gebeeldhouwde inktpot (Foto Rijksmuseum)
De gebeeldhouwde inktpot (Foto Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum heeft een zeldzame gebeeldhouwde inktpot uit de Middeleeuwen verworven. Volgens het museum zijn er geen andere gebeeldhouwde inktpotten uit de Middeleeuwen bekend. Het aangekochte voorwerp is gemaakt van buxushout en afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400.

De inktpot met de monnik in de preekstoel (Rijksmuseum)
De inktpot met de monnik in de preekstoel (Rijksmuseum)
De kleine gedetailleerde inktpot is gesneden door een vooraanstaande beeldhouwer uit de onmiddellijke omgeving van kunstenaars als Claes Sluter en André Beauneveu, respectievelijk hofbeeldhouwers van de hertog van Bourgondië en de koning van Frankrijk. Het Rijksmuseum:

“Het is een luxe gebruiksvoorwerp, vervaardigd met veel gevoel voor humor en oog voor detail. De inktpot stelt een preekstoel voor waarin een monnik zit die ogenschijnlijk machteloos zijn armen omhoog steekt: een klein betekenisvol tafereeltje dat lijkt te verwijzen naar de verspreiding van het woord Gods, niet vanaf de kansel maar via het schrift. Dit bijzondere snijwerk biedt een zeldzame blik op de meer speelse, humoristische kant van de middeleeuwse wereld en roept tegelijkertijd de wereld op van de scriptoria in kloosters nabij de hoven in Parijs of Dijon.”

Hier werden de luxe handschriften en gebedenboeken geschreven die onder andere door de gebroeders Van Limburg en hun tijdgenoten werden verlucht.

Het Rijksmuseum kon de inktpot aankopen dankzij een schenking van een particulier. Hoeveel er precies voor is betaald is niet bekendgemaakt. De inktpot is de komende tijd te zien in de tentoonstelling over Johan Maelwael, Nederlands eerste schilder.

Ook interessant: De tien inktvlekken van Hermann Rorschach

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×