Geheimzinnigheid rond archeologische vondst Uden

1 minuut leestijd

Archeologen zouden bij Uden een graf vol prehistorische sieraden hebben gevonden. Dat meldt het Brabants Dagblad, maar de betrokken partijen willen nog weinig kwijt over de bijzondere vondst.

De vondst zou vorig jaar zijn gedaan door archeologen van de archeologie-faculteit van de Universiteit Leiden bij een bezoekerscentrum in het natuurgebied de Maashorst. Betrokken partijen willen de vondst van de sieraden officieel echter nog niet bevestigen. Op 12 september wordt er wel een perspresentatie gehouden over ‘ongekend rijke archeologische vondsten’ die op de Maashorst zijn gedaan.

Er wordt dus nog vrij geheimzinnig over de vondst gedaan. Zo wil Peer Verkuijlen, voorzitter van de stuurgroep Maashorst, bijvoorbeeld wel kwijt dat er ‘nog nooit zoiets in Nederland is gevonden’ maar gaat hij inhoudelijk verder niet op de vondst in. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de restauratie van de vondst.

Volgens sommige, onbevestigde, verhalen zou de prehistorische begraafplaats ouder zijn dan het Vorstengraf bij Oss. Deze grafheuvel werd rond 600 voor Christus opgeworpen

Staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra opent op 14 september een tentoonstelling in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. De bijzondere archeologische vondst staat in deze tentoonstelling centraal.

Over de archeologische werkzaamheden die onder meer tot de ‘unieke vondst’ hebben geleid hebben archeoloog Richard Jansen en Klaas van der Laan van Staatsbosbeheer het boek Verleden van een bewogen landschap. Het eerste exemplaar wordt op 14 september overhandigd aan staatssecretaris Zijlstra.

Overzicht van Boeken over archeologie en archeologische opgravingen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×