Geïllustreerd zestiende-eeuws natuurboek naar Boerhaave

1 minuut leestijd

Herbarum Icones Vivae (Museum Boerhaave)
Herbarum Icones Vivae (Museum Boerhaave)
Museum Boerhaave in Leiden kan vrijdag een bijzondere boek aan de collectie toevoegen: het Herbarum Icones Vivae, een rijk geïllustreerd zestiende-eeuws natuurboek. Het boek wordt aan het museum geschonken door de familie Ammerlaan uit Venlo.


Het Herbarum Icones Vivae, uitgegeven door de Frankfurter uitgever Christian Egenolph (1502-1555), kwam in het begin van de twintigste eeuw in het bezit van de familie Ammerlaan via een verwant Limburgs apothekersgeslacht. Museum Boerhaave beschrijft het werk als een “karakteristieke uiting van de nieuwe wetenschappelijke wind die vanaf de zestiende eeuw in Europa waaide”. Het museum:

“De even natuurgetrouwe als gedetailleerde houtsneden van planten en dieren getuigen van een ongekende belangstelling voor hoe de flora en fauna er echt uitzien. Deze hoge waardering voor natuurobservatie, die de Renaissance onderscheidt van de Middeleeuwen, vormt het begin van de wetenschap zoals wij die nog steeds kennen.”

Het exemplaar dat Boerhaave ontvangt is zeer volledig en bijzonder is dat de afbeeldingen niet zijn ingekleurd.

“Extra spannend aan dit bijzondere boek is dat het de inzet vormde van één van de vroegst bekende auteursrechtkwesties uit de geschiedenis. Egenolphs collega Johann Schott klaagde hem aan wegens plagiaat van de illustraties uit een eerder door hem uitgegeven plantenboek. Egenolph bracht hier tegenin dat niemand auteursrecht kan laten gelden op de natuur. Wat maar weer laat zien dat het debat over plagiaat in wetenschappelijke publicaties van alle tijd is.”

Het zestiende-eeuwse natuurboek is vanaf dinsdag 1 april in een speciale vitrine in Museum Boerhaave te bewonderen.

0
Reageren?x
×