Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, heeft zes nieuwe subsidie-aanvragen van erfgoedinstellingen goedgekeurd. Hierdoor wordt onder meer de correspondentie van Otto Frank, de vader van Anne Frank, voor de toekomst bewaard.
Erfgoedinstellingen kunnen twee keer per jaar een projectaanvraag indienen voor het digitaliseren van archieven, collecties, boeken, kranten en tijdschriften. Het subsidieprogramma Metamorfoze bindt sinds 1997 de strijd aan tegen “autonoom papierverval door onder meer verzuring, inktvraat en kopervraat”. Het programma wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief en gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De Anne Frank Collecties
Een van de goedgekeurde aanvragen betreft een aanvraag voor de conservatie van de zogenaamde Anne Frank Collecties. Deze collecties bevatten de correspondentie van vier generaties familie Frank, het werkarchief van Otto Frank (met correspondentie over het dagboek van Anne, de vertalingen en toneelbewerking) en brieven en documenten van de onderduikers en helpers. Bewaard gebleven zijn bijvoorbeeld de brieven van Fritz Pfeffer aan zijn verloofde Charlotte Kaletta en de Spaanse vertalingen die hij in het Achterhuis maakte om de taal te leren. Hij was de tandarts en achtste onderduiker in het Achterhuis met wie Anne Frank haar kamertje deelde.
Collectie Goud
Verder is er geld beschikbaar gekomen voor de conservatie van de Collectie Oud Goud, het illustratiearchief van Uitgeverij Wolters-Noordhoff. Deze collectie bevat de nagenoeg complete collectie van honderden aquarellen en schilderijen en duizenden afbeeldingen die in de periode 1900-1980 zijn gemaakt voor schoolplaten, lesboeken en leesplankjes. De collectie geeft een goed beeld van de cultuurhistorische ontwikkelingen binnen het nationale onderwijssysteem en bevat werk van illustratoren en kunstenaars als: Johan Isings, Cornelis Jetses, Rie Cramer, Sierk Schröder, Waldemar Post en Dirkje Kuik. Het archief is kwetsbaar en deels verzuurd. Een goede conservering is daarom belangrijk.
Middelburgse Commercie Compagnie
Ook opgenomen in het Metamorfoze-programma is het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (1720-1889). Dit archief bevat veel informatie over de trans-Atlantische slavenhandel. De KB:
“Met deze bron is uitgebreid onderzoek mogelijk naar deze gevoelige geschiedenis. Nergens ter wereld is een slavenhandelsarchief zo compleet bewaard gebleven. In 2011 is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documentaire werken van de Unesco; het ‘Memory of the World-Register. De archieven stellen ons ook in staat om tot in detail de zogenaamde driehoekshandel te bestuderen: van Europa naar West-Afrika, naar Zuid- en Midden Amerika en terug naar Middelburg of Amsterdam.”
De overige gehonoreerde aanvragen zijn Circuscollecties (19e-20e eeuw) en Dagboeken Leo Polak (1901-1941) van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, de collecties uit de ‘Historische Documentatie Nederlandse Koloniën’ van het KITLV Leiden en de correspondentie (1927-1955) van Jan Tinbergen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.